Výuka komunikačních dovedností na druhém stupni základních škol

Title Alternative:The Education of the Communication Skills at the Second Degree of Elementary School
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
The graduation thesis treats of the education (teaching) of the communication skills at the second degree of elementary schools. At theoretical part of the thesis I analyse the theory of communication at all and the theory of communication skills. This part explains the definition of communication, terms as social, pedagogical, verbal and nonverbal communication and also communication with teenagers in detail. At this part I also suggest the communication skills which should be a basement of teaching of communication for the scholars at second degree of elementary schools in relation to {\clqq}General Education Program``. The practical part of the thesis deals with the training of communication skills within the educational branch {\clqq}Citizenship education`` and the posibility of interconnection with the educational branch {\clqq}Czech language and literature``. As a part of practical thesis I suggested the {\clqq}Methodical guidebook`` for chosen themes of the lectures and also I prepared the {\clqq}Workbook``.
Diplomová práce se věnuje výuce komunikačních dovedností na druhém stupni základních škol. Teoretická část páce analyzuje problematiku teorie komunikace a komunikačních dovedností. Zabývá se definicí komunikace, objasňuje pojmy sociální, pedagogická, verbální i neverbální komunikace a dále specifikuje komunikaci s dospívajícími. S přihlédnutím na Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání navrhuje komunikační dovednosti, které by měly být základem pro žáky na druhém stupni základních škol. Praktická část práce se zabývá nácvikem komunikačních dovedností v rámci výuky vzdělávacího oboru Výchova k občanství s přihlédnutím na možnost výuku mezipředmětově propojit se vzdělávacím oborem Český jazyk a literatura. K vybraným tématům hodin výuky komunikačních dovedností je navržena metodická příručka v podobě příprav na vyučovací hodiny. K přípravám jsou vytvořeny výukové (pracovní) listy.
Description
katedra: KFL; přílohy: 1 CD; rozsah: 100
Subject(s)
communication, communication social, communication pedagogical, communication verbal and nonverbal, skills communication, listening attentive, empathy, behaviour asertive, feed back, guidebook methodical, workbook, teenager, teacher, komunikace, komunikace sociální, komunikace pedagogická, komunikace verbální a neverbální, dovednosti komunikační, naslouchání, empatie, asertivita, vazba zpětná, příručka metodická, listy pracovní, žák dospívající, učitel
Citation
ISSN
ISBN