Informovanost žáků základních škol o problematice týrání, zneužívání a zanedbávání dětí

Title Alternative:Primary School Pupil's Awareness of Problems of Maltreatment, Neglect and Child Abuse
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diploma thesis is divided into three parts. The first part deals with syndrome CAN generally, with its forms, prevention and solutions. The second part focuses on preventive and protective role of the teacher at school, on prevention of socio-pathological phenomenon and on the concept of sexual education from the point of view of RVP. The third part describes actual situation awareness of ninth class pupils that is evident from research realized on four primary schools in Liberec and Česká Lípa. In conclusion, these findings are applied on possible recommendations to ensure the help for maltreated children not only in Liberec area.
Diplomová práce je rozdělena do tří částí. První část pojednává o syndromu CAN obecně, o jeho formách, prevenci i způsobu řešení. Druhá část je zaměřena na preventivní a ochrannou úlohu učitele ve škole, na prevenci sociálně patologických jevů a na pojetí výuky sexuální výchovy z hlediska koncepce RVP. Třetí část mapuje současný stav informovanosti ţáků devátých ročníků, který je patrný z výzkumu na čtyřech základních školách v Liberci a v České Lípě. Dané poznatky jsou v závěru práce aplikovány na moţná doporučení pro zajištění pomoci týraným dětem nejen na Liberecku.
Description
katedra: KPP;
Subject(s)
brutalize, abuse, neglect, sexual, misuse, can syndrome, prevention, týrání, zneuţívání, zanedbávání, sexuální zneuţívání, syndrom can, prevence
Citation
ISSN
ISBN