Význam porozumění ve výchově a vzdělávání

Title Alternative:The Importance of Understanding in Education
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This bachelor?s work deals with issue of understanding in education. This work is based on the concept of philosophy of education especially represented by Jan Patočka. So it isn?t stands on the general theses of pedagogy as the science of education. It is also not about how to nurture and educate. This work will be educating the subject of philosophical concepts of personality development, as if the concept of pedagogical education. The aim of the work will be hold of the key issues of tolerance and understanding in education. The philosophically education is focused on personality formation, which is also connected with the acquisition of lifelong experience. So it?s gives rise relationship between man and the other person or society and oneself.
Bakalářská práce se zabývá otázkou porozumění ve výchově a vzdělávání. Vychází z pojetí filozofické výchovy reprezentované zejména Janem Patočkou. Nestojí tedy na obecných tezích pedagogiky, jakožto nauky o výchově. Nejedná se tedy ani o návod, jak vychovávat či vzdělávat. V této práci bude výchova a vzdělávání předmětem filozofického pojetí rozvoje osobnosti, jako předpokladu pojetí pedagogické výchovy. Cílem práce bude proto i uchopení stěžejních problémů tolerance a porozumění ve výchově. Filozoficky pojatá výchova je zaměřena na formování osobnosti, která souvisí mimo jiné s celoživotním získáváním zkušeností. Utváří se tak nejen vztah člověka k druhému či společnosti, ale i k sobě samému.
Description
katedra: KFL;
Subject(s)
education, training, understanding, sparing, tolerance, dialogue, teacher, student, paideia, výchova, vzdělávání, porozumění, sdílení, tolerance, dialog, učitel, žák, paideia
Citation
ISSN
ISBN