Filosofie jako péče o duši

Title Alternative:Philosophy as a Care about Soul
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis is dealing with Platonic concept of philosophy as a care about soul. The first part is dedicated to critical analysis of this conception, which shows basic Plato´s ideas about form and nature of a soul. Further subject matter is the soul´s relationship to body, world and mainly to knowledge. Special attention is devoted to a process of anamnesis and catharsis in soul?s life. The second part of this thesis is aimed on historical reflection of this theory in a publication made by Czech philosopher Jan Patočka. Especially, it?s influence on author´s concept of life motions of the soul. In this concept we have later found our essential affinity for antique world, where our own way of existence was formed.
Bakalářská práce se zabývá platónským konceptem filosofie jakožto péčí o duši. První část je věnována kritickému rozboru této koncepce, který ukazuje základní Platónovy představy o podobě a charakteru duše. Dále je tematizován její vztah k tělu, ke světu a především k poznání. Zvláštní pozornost je také věnována procesu anamnéze a katarze v životě duše. Druhá část práce se zabývá reflexí osudu této nauky, v díle českého filosofa Jana Patočky. Především pak jejímu vlivu na autorovu koncepci životních pohybů duše. V té se nám poté ukázala naše bytostná spřízněnost s antickým světem, kde se formoval nám vlastní způsob existence.
Description
katedra: KFL;
Subject(s)
plato, soul, philosophy, catharsis, anamnesis, patočka, historicity, movements of existence, platón, duše, filosofie, katarze, anamnéze, patočka, dějinnost, životní pohyb
Citation
ISSN
ISBN