Spánková potřeba klienta/pacienta

Title Alternative:A Need of Sleep of a Patient
Loading...
Thumbnail Image
Date
2013-12-20
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis deals with the sleep of patients on a standard hospital ward. The aim is to observe patients' need for sleep while in hospital and to examine how sleep is influenced by hospitalisation. It has two parts; the first is theoretical and the second practical. The theoretical part describes sleep from a physiological and lifestyle point of view. The practical part sets goals and hypotheses and describes the methods of collecting, processing and evaluating the data. The basis for this research is a questionnaire that was set on the orthopaedic ward in Jablonec nad Nisou Hospital. The findings of the research report how sleep changes with admission to hospital.
Celá bakalářská práce se zabývá spánkem u hospitalizovaných klientů a pacientů na standardním oddělení. Práce si klade za cíl zmonitorovat spánkovou potřebu u klienta/pacienta v nemocnici a zjistit, jak má pobyt v nemocnici vliv na spánek klienta/pacienta. Je složena ze dvou částí, první část teoretická a druhá praktická. V teoretické části je popsán spánek z hlediska fyziologie a životního stylu. Praktická část bakalářské práce začíná stanovením cílů a hypotéz. Pokračuje popisem metodiky, organizací výzkumu, sběrem, zpracováním a vyhodnocením získaných dat. Podkladem výzkumu je dotazník, který byl realizován na ortopedickém oddělení Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o. Výsledky výzkumu ukazují, jak se změní spánek nástupem do nemocnice.
Description
katedra: UZS; přílohy: 1 CD; rozsah: 53
Subject(s)
sleep, patient, hospital, insomnia, fatigue, hospitalization, nurse, home background, hypnotics, spánek, klient/pacient, nemocnice, nespavost, únava, hospitalizace, zdravotní sestra, domácí prostředí, hypnotika
Citation
ISSN
ISBN