Historický vzor a současnost

Title Alternative:History of pattern and present
Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Theme for this thesis is a piece of historic clothing, namely a pattern and history of Margaretha Franziska von Lobkowicz´s cloak. Theoretical part is an extension of work of Vendulka Otavska - artist, restorer and conservator of this textiles. Work is devided into chapters dealing with history of the pattern until present days, theoretical contemplation on usage of modern technologies that can facilitate manufacture of historical patterns today. Other chapters will introduce us to renaissance clothing and pattern designs. Practical part of thesis is dealing with technology of pattern making using Marcatex 150/250 Flexi on various materials. Two pattern books with results of above mentioned practical tests are amended to the thesis.
Tato bakalářská práce se zabývá historickým oděvem, konkrétně pláštěm Markéty Františky Lobkowiczové, jeho vzorem, motivem a historií. Úvodní teoretická část navazuje na práci paní Ak. mal. Vendulky Otavské, restaurátorky a konzervátorky historických textilií. Jednotlivé kapitoly se zabývají historií vzoru až po současnost a teoretickou úvahou možností vzorování moderními technologiemi, které umožňují vyrobit historický vzor dnes. Přiblíží nám náhled na renesanční odívání a vzorování. V praktické části bude zkoušena technologie vzorování na zařízení Marcatex 150/250 Flexi, a to na vzorcích textilií z různých materiálů. Cílem práce je najít technologii, která je schopna napodobit historické vzorování na sametu za účelem možná budoucí repliky tohoto oděvu. K práci jsou přiloženy dva vzorníky tkanin s vypálenými vzory.
Description
katedra: KDE; přílohy: CD, 2 vzorníky; rozsah: 58 s., 30 s.
Subject(s)
pattern, decorating, material, laser, baking, history, motive, velvet, velours, clothes, textile material, decoration, ornament, cloak, vzor, vzorování, materiál, laser, vypalování, historie, motiv, samet, oděv, textilie, ornament, plášť
Citation
ISSN
ISBN