Hodnocení udržitelnosti rozvoje vybraného podniku

Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá konceptem udržitelného rozvoje v konkrétním výrobním podniku. Jejím cílem je prostřednictvím implementace normy ISO 14001 ve vybrané společnosti zjistit, jak se firma vypořádává s problematikou udržitelného rozvoje a zhodnotit vybrané faktory udržitelnosti. V detailu se práce zabývá odpadovým hospodářstvím v souvislosti s nakládáním s odpady a systémem třídění. Z důvodu uvedení do problematiky se práce věnuje výchozí technické normě a v návaznosti na ni vymezuje pojmy životní prostředí a udržitelný rozvoj. V praktické části je představen vybraný podnik a jeho kontext. Poté se práce zaměřuje na implementaci požadavku normy pro zavedení systému ve výrobní společnosti. V závěru práce jsou vypracovány návrhy na zavádění systému třídění v podniku a v domácnosti a na základě zjištěných skutečností následně navrhnuta doporučení pro zlepšení odpadového hospodářství firmy.
This bachelor thesis deals with a concept of sustainable development in a particular manufacturing company. Its goal is to find out how the selected company deals with the issue of sustainable development through the implementation of the ISO 14001 standard, and to evaluate selected sustainability factors. In detail, the thesis deals with a waste management in connection with a system of waste separation. Due to the issue introduction, the thesis deals with an initial technical standard and in connection with it defines the concepts of environment and sustainable development. The practical part further introduces the selected company and its organization context. The thesis mostly focuses on the implementation of the International Standard systematic requirements in a manufacturing company. In a conclusion of the thesis there are developed proposals for the introduction of a sorting system in the company compared to the same issue at home. Based on the findings there are subsequently proposed recommendations for improvement in the chosen company and its waste management system.
Description
Subject(s)
Udržitelný rozvoj, životní prostředí, ISO 14001, systém environmentálního managementu, politika EHS, odpadové hospodářství, Sustainable development, environment, ISO 14001, environmental management system, EHS policy, waste management
Citation
ISSN
ISBN