Jazykové hádanky ve výuce anglického jazyka na 1. stupni ZŠ

Abstract
Závěrečná práce se zabývá problematikou použití hádanek ve výuce anglického jazyka na 1. stupni ZŠ. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné, vzhledem k předpokládané omezené úrovni žáků v oblasti slovní zásoby, logického myšlení, schopnosti číst s porozuměním a mluvit, zařadit jazykové hádanky do výuky anglického jazyka na 1. stupni ZŠ. Závěrečnou práci tvoří dvě stěžejní části. Jedná se o část teoretickou, která představuje základní rysy jazykové hádanky, snaží se vymezit místo pro jazykovou hádanku v rámci výuky cizích jazyků na ZŠ a s využitím odborných textů představuje jazykové hádanky jako jednu z aktivizujících metod pro rozvoj slovní zásoby, rozvoj čtení s porozuměním a mluvení v kontextu vývojových charakteristik žáků prvního stupně.K dosažení cíle závěrečné práce, kdy chceme zjistit, zda je už na 1. stupni ZŠ možno do výuky anglického jazyka zařazovat jazykové hádanky, byla provedena jak rešerše relevantní odborné literatury, tak empirický výzkum. Byly popsány a na výzkumném vzorku žáků třetí, čtvrté a páté třídy 1. stupně ověřeny možnosti zařazení jazykové hádanky v různé obtížnosti a s různým zaměřením - pro rozvoj slovní zásoby, rozvoj čtení s porozuměním, rozvoj mluvení. S využitím dotazníků byla zkoumána reflexe žáků třetí, čtvrté a páté třídy a metodou rozhovoru byla zkoumána reflexe učitelů anglického jazyka na 1. stupni ZŠ. Byl zjišťován vztah žáků k jazykovým hádankám, pociťovaný přínos, a také nás zajímalo, zda žáci rozlišují jazykové hádanky podle typu znalosti či dovednosti, kterou hádanky rozvíjejí. U učitelů nás zajímal jejich názor na použití jazykových hádanek ve výuce, zda hádanky do výuky zařazují, nebo by nově zařazovat chtěli, a v čem vidí jejich výhody, případně nevýhody. Výsledky jsou následně zobrazeny prostřednictvím grafů. Shrnutí závěrečné práce zahrnuje doporučení pro využití jazykových hádanek ve výuce anglického jazyka na 1. stupni. Součástí práce je i seznam použitých zdrojů a přílohy.
The final work deals with the use of riddles in teaching English at the elementary school, or more precisely at the primary school level (the first to the fifth grade). The aim of the work was to find out whether it was possible - due to the expected limited level of vocabulary knowledge, logical thinking, the ability to read with comprehension and to speak - to include language riddles in the teaching of English at primary school.The final work consists of two main parts. The first of them is a theoretical part, which presents the basic features of a language riddle. The goal is to define a place for a language riddle in foreign language teaching at primary school while using professional texts. It describes language riddles as one of the activating methods for vocabulary knowledge, reading comprehension and speaking skill development in the context of the developmental characteristics of the first-grade pupils.In order to achieve the goal of the thesis, not only relevant professional literature review was carried out, but also an empirical research. The language riddles of different difficulty and with different focus were described and verified on the research sample of pupils of the third, fourth and fifth year of the primary school - for the development of vocabulary, the development of reading comprehension, the development of speaking.With the use of questionnaires, the reflection of the third, fourth and fifth-year pupils was examined. The pupils' relationship to language riddles and the perceived benefits were examined, and we were also interested in whether the pupils distinguished between language riddles according to the type of knowledge or skill that the riddles develop. The method of interview was used to find out English language teachers' point of view. For teachers, we were interested in their opinion on the use of language riddles in teaching, whether they include riddles in teaching, or they would like to include them, and what they see as their advantages or disadvantages. The results are then displayed in graphs.The summary of the final work includes recommendations for the use of language riddles in teaching English at the primary school. The work also includes a list of sources used and attachments.
Description
Subject(s)
jazyková hádanka, didaktická hra, jazykové (řečové) dovednosti, komunikativní přístup, aktivizační metody, cizojazyčná výuka, language riddle, educational game, language skills, communicative approach, activating methods, foreign language teaching
Citation
ISSN
ISBN
Collections