Žáci s ADHD ve společném vzdělávání

Abstract
Bakalářská práce se zabývá společným vzděláváním žáků s ADHD na běžných základních školách. Zjišťuje, jak jsou žáci s ADHD začleněni do třídního kolektivu, jak je uskutečňován vzdělávací proces s podpůrnými opatřeními a jak učitelé vnímají kvalitu společného vzdělávání na běžných základních školách. Na základě informací z teoretické části, která se zaměřuje na obecnou charakteristiku syndromu ADHD a vývoj žáků s ADHD v mladším školním věku, byla zpracována praktická část práce. Praktická část analyzuje výsledky výzkumného šetření, které bylo realizováno metodou kvalitativní a kvantitativní. Kvalitativní výzkum byl uskutečněn metodou polostrukturovaného rozhovoru se žáky s ADHD a kvantitativní výzkum metodou dotazníkového šetření pro učitele. Bakalářská práce se snaží objektivně přiblížit proces společného vzdělávání žáků s ADHD, zaměřuje se na osobnost a schopnosti žáka s ADHD a na odborné názory učitelů.
The bachelor thesis deals with inclusive education of pupils with ADHD in common elementary schools. It finds out how pupils with ADHD are integrated into a class collective, how is education process hold with support measures carried out, and how teachers perceive the quality of inclusive education in common elementary schools. Based on the theoretical part, which focuses on the general characteristics of the syndrome ADHD and the development of afflicted pupils with ADHD in younger school age, there was processed empirical part of this thesis. The empirical part analyzes the results of the research, which was implemented of qualitative and quantitative methods. Qualitative research was carried out by the method of semi-structured interviews with pupils with ADHD and quantitative research with questionnaires for teachers. Bachelor thesis trying objectively zoom in on the process of inclusive education, focuses on the personality of pupils with ADHD and on professional opinions of teachers.
Description
Subject(s)
ADHD, projevy ADHD, společné vzdělávání, podpůrná opatření, běžné základní školy, ADHD, the symptoms of ADHD, inclusive education, support measures, common elementary schools
Citation
ISSN
ISBN