Analýza vybraných parametrů při zvlákňování ligninu

Abstract
Diplomová práce se zabývá hledáním vhodných parametrů pro tvorbu vláken z ligninu elektrostatickým zvlákňováním, zejména pak elektroreologickými vlastnostmi, molekulovou hmotností a teplotami fázových přechodů ligninu. Teoretická část se zaměřuje na parametry procesu výroby ligninových vláken elektrostatickým zvlákňováním, přeměnu na vlákna uhlíková a jejich aplikaci. Roztoky pro elektrostatické zvlákňování byly připravovány ze tří druhů ligninu z různých zdrojů o různých vlastnostech. Viskozimetr na Katedře netkaných textilií byl upraven za účelem měření viskozity roztoků ligninu v silném elektrickém poli. Předpokládalo se, že na základě získaných hodnot lze předpovídat kvalitu produkované nanovlákenné vrstvy či vůbec její vznik. V experimentální části ukazujeme na změnu strukturních vlastností ligninu frakcionací pomocí organických rozpouštědel, a to měřením jeho molekulové hmotnosti a tepelných vlastností.
This thesis is focused on finding suitable parameters for electrospinning of lignin. In particular on electrorheological properties, molecular weight and phase transition temperatures of lignin. Theoretical part deals with process parameters of electrospinning of lignin, its conversion to carbon fibers and their application. Solutions were prepared from three types of lignin from different sources with different properties. Rheometer on department of Nonwoven textile of Technical university of Liberec has been modified for a purpose of measuring viscosity in electrical field. Based on this characterization method we can predict the quality of produced fibers. Experimental part describes changes in structure due to fractionation by organic solvents by measuring molecular weight and thermal properties.
Description
Subject(s)
Lignin, bezjehlové elektrostatické zvlákňování, elektroreologie, molekulová hmotnost, uhlíková vlákna, Lignin, electrospinning, electrorheology, molecular weight, carbon fiber
Citation
ISSN
ISBN