Způsoby optimalizace tvorby licího zrna u polokontinuálně litých kruhových odlitků z hliníkových slitin

Abstract
Disertační práce se zabývá posouzením vlivu tepelných poměrů v licím systému polokontinuálně odlévaných čepů a vlivu licích parametrů na dosahovanou kvalitu odlitku a to především na velikost licího zrna. Současně se zaměřuje na ověření nukleační účinnosti používaných zjemňovacích prostředků a optimalizaci jejich dávkování vzhledem k použité slitině.Práce se dále zabývá problematikou posouzení alternativních metod pro zjemnění zrna a hodnotí nejen jejich účinnost v zjemnění zrna, ale i jejich dopady na ostatní kvalitativní parametry odlitku, jako je kvalita povrchu a podpovrchové segregace.
This doctoral thesis evaluates the influence of thermal conditions in the casting system of semi-continuously cast billets and the influence of casting parameters on the achieved quality of the casting, especially on the size of the casting grain. At the same time, it focuses on verifying the nucleation efficiency of the used refining agents and optimizing their dosing with respect to the used alloy.The stady also deals with the assessment investigates alternative methods for grain refinement and evaluates not only their effectiveness in grain refinement of these methods, but also their impact on other qualitative parameters of the casting, such as surface quality and subsurface segregation.
Description
Subject(s)
DC polokontinuání odlévání čepů, Krystalizace, Hliníkové slitiny, Hliníkové slitiny, Zjemňování zrna, Lisování, Mechanické hodnoty, Míchání taveniny, semi-continuously DC casting of billets, Solidification, Aluminum alloys, Grain refinement, Extrusion, Mechanical Properties, Metal treatment
Citation
ISSN
ISBN
Collections