Využití odborných dat z fyzické geografieve výuce zeměpisu

Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na práci s odbornými fyzickogeografickými daty. Je rozdělena na dvě ústřední části. Obě jsou uvedeny z hlediska odborného, na které navazuje pedagogický přesah. Tématem první části jsou povodně v Libereckém kraji. Nejprve je představena historie povodní v Jizerských horách, protipovodňová opatření a především povodňová data z vybraných hydrometrických stanic - vodní stavy a průtoky řek. Následuje analýza šestnácti výraznějších povodní na Lužické Nise z posledních šedesáti let. Po odborné podkapitole přichází podkapitola věnovaná pedagogickému přesahu, kde jsou odborná data převedena do podoby, v jaké s nimi budou pracovat žáci základní školy. Žákovská práce je zde dvojího druhu. Jednak budou žáci pracovat se čtyřmi pracovními listy a jednak je čeká terénní expedice v lokalitě tzv. Protržené přehrady. Tématem druhé části jsou pyly a pylový monitoring. Pro žáky jsou opět připraveny dva pracovní listy včetně návrhů na další činnosti, např. možnosti práce s webovými mapami. Kromě toho budou žáci opět pracovat v terénu. V pedagogických částech se pracuje s několika metodami. Výrazně zde vystupuje tzv. badatelská výuka, která se na práci s daty specializuje.
This diploma thesis is focused on working with physicogeographical data. The thesis is divided into two central parts. Both are presented from a scientific perspective, followed by a pedagogical application. The topic of the first part is floods in the Liberec Region. First, the history of floods in the Jizera mountains is presented, together with flood protection measures and flood data from chosen water level gauges - water levels and river flow rates. This is followed by an analysis of sixteen major floods in the last sixty years in the river ''Lužická Nisa''. After this technical subchapter comes a subchapter devoted to the pedagogical overlap, where the technical data are translated into a form that can be used with primary school pupils. The pupils' work here is of two kinds. Pupils will work with four worksheets and then they will have a field expedition at the site of the so-called Protržená přehrada. The topic of the second part is pollen and pollen monitoring. There are two various worksheets prepared for the pupils, including suggestions for further activities, such as working with web maps. In addition, pupils will work in the field. In the pedagogical parts, several methods are used. The so-called inquiry-based learning, which specializes in working with data, features here prominently.
Description
Subject(s)
Povodně, vodní stav, průtok, pyl, pylový monitoring, expedice, badatelská výuka, zeměpis, Floods, water level, flow rate, pollen, pollen monitoring, expedition, inquiry-based learning, geography
Citation
ISSN
ISBN