Výuková metoda Filosofie pro dětiMožnosti využití filosofie ve výuce žáků 4. a 5. třídy ZŠ

Abstract
Tato závěrečná práce se zabývá výukovou metodou filozofie pro děti a možnostmi jejího využití ve výuce žáků 4. a 5. tříd základní školy. Cílem práce je navrhnout tři aktivity s prvky metody filozofie pro děti, které lze zařadit do výuky žáků na I. stupni ZŠ. První část práce je teoretická. Pojednává o historickém vývoji metody filozofie pro děti, o jejím specifickém zaměření na bádající společenství a roli učitele ve výuce, a také o jejím možném zařazení do výuky žáků na I. stupni ZŠ s ohledem na vývojová specifika tohoto věku a kurikulární dokument RVP. S ohledem na získané informace jsou v druhé části práce navrženy tři aktivity, které lze využít ve výuce žáků 4. a 5. tříd ZŠ v rámci jednotlivých předmětů. Aktivity jsou zaměřené na budování bádajícího společenství a jsou zpracovány formou metodických listů.
This final thesis is focused on the teaching method philosophy for children and its possibilities of use in teaching the 4th and 5th grade at primary school. The main task of this thesis is to propose three activities that can be used in teaching. The first part of this work describes the history of philosophy for children, its focus on the community of inquiry and the authority of the teacher. It also includes the topic of teaching philosophy at primary school, taking into consideration the age of students and the curricular document RVP. The second part of this work consists of three activities that can be used in specific school subjects. These activities focus on creating the community of inquiry and are presented in the form of worksheet.
Description
Subject(s)
Filozofie pro děti, P4C, Matthew Lipman, 4. a 5. třída základní školy, výuková metoda, bádající společenství, Philosophy for children, P4C, Matthew Lipman, 4th and 5th grade of primary school, teaching method, community of inquiry
Citation
ISSN
ISBN
Collections