Vývoj metod pro měření topografie povrchu se subnanometrovou přesností

Abstract
Cílem práce bylo vyvinout simulační software, který zkoumá vliv vibrací na signál získaný z white-light interferometrie a aplikovat získané dovednosti ve vývoji vývoji nanopozičního měřícího zařízení pracujícího na výše zmíněném principu. Teoretická část je věnována popisu vlastností světla a popisu optických metod pro zkoumání topografie povrchu. Díky popsaným principům bylo možné zlepšit měřící zařízení a zvýšit jeho konkurenceschopnost.
The aim of the thesis was to create a simulation tool inspecting the influence of vibration to evaluation signal obtained from white-light interferometry. The theoretical part is dedicated to introducing the properties of different illumination sources and describing optical methods for examining surface topography. The knowledge gained while working with the simulation tool was applied to the development of a nanopositioning measuring machine based on the white-light interferometry. The applied approaches led to improving the machine and increasing its competitiveness.
Description
Subject(s)
topografie, měření topografie povrchu, white-light interferometrie, vibrace, topography, surface topography, white-light interferometry, vibrations
Citation
ISSN
ISBN