Hybridní cyklodextrinové nanomateriály

Abstract
Křemičité nanomateriály, ať již přírodního či umělého původu, jsou využívány v mnoha oblastech lidské činnosti. Přírodní křemičité nanomateriály tvoří často velmi elegantní a funkční struktury, které přesně plní svůj účel. To je něco, co se lidé snaží u jimi vyrobených nanomateriálů napodobit. Vlastnosti syntetických křemičitých nanomateriálů je obvykle možné zlepšit pomocí funkcionalizace organickými molekulami. Nicméně prací, které se zabývají zabudováním molekul cyklodextrinů do struktury křemičitých nanočástic je jen omezené množství a tyto nanomateriály tak mohou být uplatnitelné pouze v omezeném množství aplikací.Tato práce popisuje přípravu monosilylovaného derivátu -cyklodextrinu, který následně slouží jako prekurzor pro přípravu křemičitých nanočástic. Cyklodextrinový prekurzor i z něj připravené nanočástice byly následně charakterizovány a jsou tak výchozím bodem pro další aplikace cyklodextrinových organokřemičitých nanočástic.
Silica nanomaterials, whether natural or synthetic, are used in many areas of human activity. Natural silica nanomaterials often form very elegant and functional structures that perfectly fulfil their purpose. This is something that people try to imitate with the nanomaterials they make. The properties of synthetic silica nanomaterials can usually be improved by functionalization with organic molecules. However, there is only a limited amount of work involved in incorporating cyclodextrin molecules into the structure of silica nanoparticles, and these nanomaterials can only be applicable in a limited number of applications.The thesis describes the preparation of a monosilylated -cyclodextrin derivative, which is subsequently used as a precursor for the preparation of silica nanoparticles. The cyclodextrin precursor and the nanoparticles were characterized and are thus the starting point for further applications of cyclodextrin organosilica nanoparticles.
Description
Subject(s)
cyklodextriny, monosubstituované deriváty, organosilany, organokřemičité nanočástice, cyclodextrins, monosubstituted derivatives, organosilanes, organosilica nanoparticles
Citation
ISSN
ISBN