GE-METRIA

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce tematizuje problematiku svobody v řádu. Formálně se opírá o kontinuální změnu elementárních struktur za použití generativních nástrojů, které umožňují nepřetržité proměny v uměleckém díle. Důraz je kladen na náhodu, díky které jsou jednotlivé elementy mezi sebou schopny utvářet nepředvídatelné vztahy. Velkou roli také hraje moment překvapení, hry a tajemství, které vzniká za každým dotekem. Cílem není tvořit věc pouze esteticky krásnou, nýbrž je jí ponechána svoboda, aby žila sama o sobě ve snaze přiblížit se přírodě, která byla a dosud je mým velkým inspiračním zdrojem. Práce rovněž nalézá vzory z šedesátých let, kdy byl počítač poprvé zapojen do procesu tvoření díla.
The bachelor thesis deals with the issue of freedom in the order. Formally, it relies on the continuous change of elementary structures using generative tools that allow for continuous transformation in a work of art. Emphasis is placed on chance, thanks to which the individual elements are able to form unpredictable relationships with each other. The moment of surprise, play and mystery, which arises behind every touch, also plays a big role. The goal is not only to create a thing that is only aesthetically beautiful, but it is left free to live on its own in an effort to get closer to nature, which was and still is my great source of inspiration. The work also finds patterns from the 1960s, when the computer was first involved in the process of creating a work.
Description
Subject(s)
Generované umění, interaktivita, hra, člověk, náhoda, geometrie, minimalismus, Generated art, interactivity, play, human, random, geometry, minimalism
Citation
ISSN
ISBN