Politická perzekuce v 50. letech 20. století v Československu - případ Josefa Hendrycha a Vlasty Hendrychové

Abstract
V Československu začalo již po roce 1945 docházet ke kolektivizačním změnámv zemědělství. Po únorových změnách v roce 1948 se pak kolektivizace a s ní spojenépolitické procesy a perzekuce staly nedílnou součástí nového režimu, který si tak chtěl stabilizovat moc v novém totalitním státě.Vykonstruované procesy měly odstranit skutečné i domnělé odpůrce režimu, kterými se mohl stát téměř kdokoliv. Těmito procesy byli postiženi i soukromí zemědělci, kteří nechtěli dobrovolně vstupovat do nově založených Jednotných zemědělských družstev.Komunistické straně se tak do značné míry dařilo likvidovat údajné odpůrce režimu z běžného života.Kolektivizace, perzekuce a politické procesy se týkaly i Josefa a Vlasty Hendrychových, Josefa a Stanislava Hejla, Václava Vrabce a dalších. Cílem této práce je, na základěprostudovaných pramenů, literatury a rozhovorů s pamětníky, analyzovat politický proces se soukromými zemědělci z malé vesnice na Mladoboleslavsku, kdy došlo k jejich zatčení, následnému odsouzení a uvěznění.
Shortly after 1945 process of rural collectivization has began in Czechoslovakia. After February 1948 collectivization and political processes and persecutions have become integral part of the new regime, which aimed to obtain power in totalitarian state.Framed processes were set to abolish actual and fictitious opponents of the regime.Anyone could be identified as an enemy. These processes affected also private farmers who refused to join the newly established collective farms. Communist party partially succeeded in removing regime antagonists from daily life.Collectivization, persecutions and political processes were implicated to Josef and Vlasta Hendrych, Josef and Stanislav Hejl, Vaclav Vrabec and others. The goal of this thesis isto analyse political process against small farmers from a village in Mlada Boleslav region based on studied sources, literature and interviews with living witnesses. These farmers were like many others arrested, sentenced and jailed.
Description
Subject(s)
Politické procesy, perzekuce, kolektivizace, 50. léta 20. století, Úhelnice, Státní bezpečnost, kulak, vesnický boháč, Státní soud, Political processes, persecution, collectivization, the 50's of the 20th century, Uhelnice, Stb, kulak, village rich, State court
Citation
ISSN
ISBN