Porovnání strategií pro analýzu systému měření

Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku volby vhodné strategie pro analýzu systému měření.Úvodní část práce je věnována teoretickým východiskům k dané problematice. Je zaměřena na statistiku jako vědní obor, dále na její historický vývoj a následně je doplněna o metody, týkající se konkrétní činnosti, kterou je právě systém měření. Dále jsou na základě odborné literatury porovnány rozdíly mezi dvěma hlavními metodikami, konkrétně MSA a VDA. V těchto podkapitolách jsou přesněji popsány a charakterizovány základní terminologické pojmy vyskytující se při řešení vhodnosti systému měření. Dále je zde zachycena metodika obou směrnic a jsou zde vytyčeny oblasti, na které se každá z nich zaměřuje.Praktická část je zaměřena na analýzu konkrétního proces měření v podniku. Byla provedena měření a interpretace jednotlivých údajů na základě rozdílných metodik.
This bachelor thesis is focused on the problematic of choosing suiting strategy for measurement system analysis.The theoretical part is focused on statistics as a scientific field and its historical development. There is further look into methods of measurement system analysis. On the basis of scientific literature, differences between two major methodologies are compared, specifically MSA and VDA. Terminology of measurement system analysis is further described.The practical part is focused on analysis of a specifics process of measurement in a company. Measurements and interpretation of information were made on basis of two different methodologies.
Description
Subject(s)
analýza systému měření, strannost, opakovatelnost, reprodukovatelnost, nejistota, způsobilost, measurement system analysis, bias, repeatability, reproducibility, uncertainty, capability
Citation
ISSN
ISBN