Využití žinylkových přízí v konstrukci tkanin

Abstract
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku použití žinylkových přízí k tvorbě vlasového povrchu ve tkanině. Teoretická část práce pojednává o způsobech výroby vlasové tkaniny. Praktická část se věnuje návrhu a realizaci tkanin ze skané (ploché) žinylkové příze a z flockové (kulaté) příze. Je vytvořena sada tkanin listového charakteru, u které je testována odolnost v oděru, kterou lze měřit na přístroji Martindale. Vliv vybrané žinylky i vliv konstrukce tkaniny je poté diskutován v závěru práce a tato diskuze se opírá o publikační výzkumy na toto téma zaměřené.Dále je vytvořen návrh žakárské dvojútkové tkaniny v programu EAT DesignScope Victor a jsou popsány možnosti použití navržených tkanin. Vytvořené návrhy jsou vyrobeny v laboratoři tkaní KTT FT TUL na jehlovém tkacím stroji SOMET s elektronickým prošlupním mechanizmem STAUBLI.
Bachelor thesis focuses on the use of chenille yarn to create a pile surface in the woven fabric. The theoretical part describes methods of making pile fabric. The practical part is dedicated to design and realization of woven fabric from chenille yarn and flock yarn. The set of dobby weave fabrics is made, in which the abrasion resistance is tested. The abrasion resistance can be measured on the Martindale machine. The effect of chosen chenille yarn and the effect of construction of the fabric is discussed and this discussion is based on the studies about this topic.Thereafter the design of jacquard double weft woven fabric is made in EAT DesignScope Victor program and options of use of designed fabrics are described. Designs are made in the laboratory of weaving KTT FT TUL on the rapier weaving machine SOMET with electronical shedding mechanism STAUBLI.
Description
Subject(s)
skaná žinylková příze, kulatá flocková příze, vlas, oděr, dvojútková tkanina, Martindale, chenille yarn, flock yarn, nap, abrasion, double weft woven fabric, Martindale
Citation
ISSN
ISBN