Učení výtvarnou činností

Abstract
Diplomová práce pod názvem Učení výtvarnou činností je zaměřena na integraci a proces integrace na 1. stupni základní školy. Práce je směřována k propojování výtvarné činnosti s jinými předměty primárního vzdělávání. Diplomovou práci tvoří část teoretická a praktická. V první kapitole uvádím cíle mé práce. V druhé kapitole teoretické části se zabývám pojmem integrace, jejím vymezením a popisem. V další části se věnuji formám, vývoji a realizaci integrované výuky. V kapitole také uvádím problémy integrace a přístupy učitelů k ní. Kapitolu uzavírá téma integrace výtvarné výchovy a umění.Třetí kapitola je věnována výtvarné výchově. V této kapitole věnuji pozornost pojetí, cílům a principům výtvarné výchovy. Kapitola je zaměřena na přínos a důležitost výtvarné výchovy pro žáka 1. stupně základního vzdělávání. V poslední kapitole teoretické části uvádím popis žáka 1. stupně základní školy, jeho vývoj a vývojové zvláštnosti. Dále stručně popisuji vybrané předměty primárního vzdělávání a jejich možnosti integrace. Tyto uvedené předměty budou v praktické části propojovány s výtvarnou činností. Praktickou část diplomové práce věnuji tvorbě metodických listů s využitím integrace. V metodických listech se snažím o propojení výtvarné činnosti a umění s jinými vybranými předměty primárního vzdělávání. Výtvarnou činnost jsem se snažila propojit s matematikou, českým jazykem a prvoukou. Metodické listy jsou realizovány s žáky 1. stupně základní školy. Při realizaci sleduji především účelnost, aktivitu a zájem žáků.
This Thesis entitled Learning by art activity is focused on the integration and its process at the primary level of a basic school. The Thesis is directed to an interconnection of an art activity with other subjects of a primary education. The thesis is composed by a theoretical part and also practical one. In the first chapter I state my Thesis aims. In the second chapter of the theoretical part I deal with a concept of integration, its definition and description. In the following part I pursue forms, development and realization of the integrated teaching. In the chapter I also quote problems and teacher's attitude towards the integration. The chapter is closed by an art education and artistry.The third chapter is dedicated to an art education. In this chapter I pay attention to a conception, aims and principles of the art education. The chapter is focused on a benefit and importance of the art education for a primary level pupil.In the last chapter of the theoretical part I state a primary level pupil´s description, his/her development and developmental rarities. Further on I describe chosen subjects of the primary education and their possibilities of integration. These subjects will be interconnected to art activity.The practical part of this Thesis I dedicate to a creation of methodical sheets with the use of the integration. In methodical sheets I endeavour to interconnect the art activity and the art with other chosen primary education subjects. I endeavour to interconnect the art activity with mathematics, Czech language and Science. The methodical sheets have been implemented with the pupils of a primary school. During the implementation I observe especially usefulness activity and pupil´s interest.
Description
Subject(s)
Integrace, integrovaná výuka, mezipředmětové vztahy, motivace, tematická výuka, projektové vyučování, zážitková pedagogika, integrace umění, výtvarná výchova, výukové metody, rámcový vzdělávací program, výtvarný projev žáka, dětská kresba, vývojové zvláštnosti, metodické listy, Integration, integrated teaching, interdisciplinary relations, motivation, thematic teaching, project-based teaching, experiential pedagogy, arts integration, art education, teaching methods, general educational schedule, pupil´s art expression, child´s drawing, developmental rarities, methodical sheets
Citation
ISSN
ISBN