Historické momenty naší vlasti jako námět výtvarné řady pro žáky 1. stupně základní školy

Abstract
Diplomová práce se zabývá tématem Historické momenty naší vlasti jako námět výtvarné řady pro žáky 1. stupně základní školy. Cílem práce je navrhnout a metodicky zpracovat ucelenou výtvarnou řadu. Vybrané výtvarné úkoly budou ověřeny v praxi a zhodnoceny učiteli i žáky. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část analyzuje RVP ZV a zamýšlí se nad začleněním dějepisných témat do výuky výtvarné výchovy, s ohledem na využití vizuálních didaktických prostředků, jež je možné s úspěchem použít při výuce výtvarné výchovy. Bližší pozornost je věnována motivaci žáků a vlivům, jež ji ovlivňují. Nastíněny jsou zákonitosti vývoje dětského výtvarného projevu a vliv prostředí na tento vývoj. Definován je pojem výtvarná řada. Vybrané kapitoly se věnují některým výtvarným technikám používaným na 1. stupni základní školy. Praktická část je členěna na část průzkumnou a část metodickou. V průzkumné části jsou zpracovány výsledky anketního šetření žáků Základní školy Bulovky a obsah rozhovoru s učiteli výtvarné výchovy téže základní školy. Metodická část představuje metodiku navržené výtvarné řady. Ověřuje vybrané výtvarné úkoly v praxi. Výsledky diplomové práce ukázaly, že navržená výtvarná řada je vhodná a přínosná pro výuku žáků na prvním stupni základní školy. Navržené náměty jsou vhodné především pro žáky čtvrtých a pátých ročníků.
This thesis deals with the topic of Historical moments of our country as a theme of the visual art series for the first grade of elementary school pupils. The aim of the work is to design and methodically compile complex visual art series. Chosen art tasks will be verified during lessons and evaluated by both teachers and pupils. Thesis is divided into theoretical and practical part. Theoretical part analyzes RVP ZV and examinates inclusion of history topics to art education lessons regarding the use of visual didactic means of art education. Closer attention is devoted to pupils motivation and influences that affect it. There are also described patterns aspects of childrens art expression development and environmental impact on this process. The concept of the visual art series is defined. Chosen chapters deal with selected art techniques used in primary schools. Practical part is divided into methodical part and survey. The survey was held in the Bulovka elementary school and concerned answers from pupils and interviews with art teachers. Methodical part explains methods of designed and verifies chosen practical art tasks. Results of this thesis confirms that designed visual art series is convenient and beneficial for primary school pupils. The visual art series have the best results by the fourth and fifth grade pupils.
Description
Subject(s)
Prvky vizuálně obrazného vyjádření, Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, výtvarná výchova, motivace, výtvarná hra, výtvarná řada, kresba, malba, grafika, plastická a prostorová tvorba, Elements of visual expression, Framework Educational Program for basic education, art education, motivation, art game, art series, drawing, painting, graphics, plastic and space creation
Citation
ISSN
ISBN