Motivace žáků vybraných demokratických škol k učení

Abstract
Diplomová práce na základě odborné literatury, článků a dalších relevantních zdrojů pojednává o motivaci žáků vybraných demokratických škol k učení. Teoretická část je rozdělena na tři hlavní kapitoly. První z nich pojednává o motivaci. Objasňuje pojem motivace, seznamuje s dvěma základními druhy motivace (vnitřní, vnější) a představuje sebedeterminační teorii. Druhá kapitola se věnuje učení. Tento pojem je zde vymezen a následně popisován jako proces, který probíhá za určitých předpokladů. Dále kapitola popisuje roli učitele a školy v procesu učení žáka. V jejím závěru se pak hovoří o motivaci k učení a jejích konkrétních způsobech. Poslední kapitola se pak zabývá demokratickými školami - principy, na jejichž základě fungují a také konkrétními demokratickými školami ve světě i v České republice. Empirická část je věnována výzkumnému šetření, jehož cílem bylo zodpovědět výzkumný problém, který se zaměřuje na konkrétní motivaci žáků vybrané demokratické školy k učení. Tento výzkumný problém byl dále rozveden na dílčí výzkumné otázky. Kapitola obsahuje metodologie výzkumu, deskripci a interpretaci získaných dat a shrnutí výsledků. Diplomová práce je uzavřena závěrečnou diskuzí.
The diploma thesis, based on the literature, articles and other relevant sources, deals with the motivation of pupils of selected democratic schools to learn. The theoretical part is divided into three main chapters. The first one deals with motivation. It clarifies the concept of motivation, introduces two basic types of motivation (internal, external) and presents the self-determination theory. The second chapter is devoted to learning. This term is defined there and described as a process that takes place under certain conditions. Furthermore, the chapter describes the role of teachers and school in the process of pupil learning. At the end of the thesis we talk about motivation for learning and its concrete ways. The last chapter deals with democratic schools - the principles on which they work and also specific democratic schools in the world and in the Czech Republic. The empirical part is devoted to the research, whose aim was to answer the research problem, which focuses on the specific motivation of pupils of a selected democratic school to learn. This research problem was further elaborated on partial research questions. The chapter contains research methodology, description and interpretation of the obtained data and summary of results. The thesis is concluded with the final discussion.
Description
Subject(s)
Motivace, sebedeterminační teorie, učení, sebeřízené vzdělávání, demokratické školy, demokracie ve výchově, svobodné vzdělávání, Motivation, self-determination theory, learning, self-directed education, democratic schools, democracy in education, freedom education
Citation
ISSN
ISBN