Determinanty vývoje ceny elektrické energie pro podniky v České republice

Abstract
Tato diplomová práce se zabývá podstatnou a nezaměnitelnou komoditou vpodobě elektrické energie, konkrétně jejím trhem v České republice. Práce zahrnuje komplexní analýzu složitého energetického odvětví a může se uplatnit i jako příručka nákupčím energií. Dochází zde k seznámení se současným energetickým trhem, ale především s faktory, který jeho vývoj aktuálně ovlivňují tedy například ekologické nebo technologické impulzy. Ze získaných statistických podkladů je analyzována cena této komodity pro výrobní podniky, čerpajících zejména z vyšších napěťových hladin. V návaznosti na zajišťování elektrické energie se poté predikuje cena této komodity pro rok 2020. Práce následně pojmenovává faktory, které byly označeny jako spouštěče změny ceny a řadí je podle intenzity jejich vlivu. Jako výstupní doporučení pro střední a velké podniky je vstup na energetickou burzu. To podnikům umožňuje oproti rámcovým smlouvám s dodavateli elektrické energie rozprostřít riziko volatility ceny této komodity na průběh celého roku.
This diploma thesis deals with one fundamental and unmistakable commodity, in this case electricity, putting the emphasis on the market situation in the Czech Republic. The paper includes a complex analysis of the energy industry and it can be used as a guidebook for buyers, who work with energy resources. The present energy market is introduced, but also the factors that affect its recent development, such as ecological or technological impulses, have been characterized. The price of electricity, mainly for manufacturing companies which are using higher voltages, is analysed by standard statistical research methods. Based on all the gathered information the price of electricity is estimated for the year 2020. The conclusion lists and sorts all factors that were marked as triggers and have a significant influence on the change of the electricity price. As for the main findings, it is recommended to the medium and large companies to enter the energy stock exchange, which in comparison to framework agreements with supplier, allows for diversifying the risk of volatility of the electricity price during the whole year.
Description
Subject(s)
Česká republika, ČEZ, elektrická energie, energetický sektor, vícenásobný regresní model, Czech Republic, ČEZ Group, electricity, energy industry, multiple regression model
Citation
ISSN
ISBN