Problematika převodních cen vybrané nadnárodní společnosti

Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou převodních cen vybrané nadnárodní společnosti. Převodní ceny jsou v posledních letech často skloňovaným pojmem zejména proto, že se jedná o nástroj pomocí kterého jsou společnosti schopny optimalizovat svůj základ daně pomocí daňového plánování a kreativního účetnictví. Společnosti se snaží alokovat zisky do zemí s nižší daňovou zátěží, čímž se snižuje výše odvodů do státního rozpočtu. Daňové správy proto při kontrolách kladou důraz na nastavení převodních cen a dodržování principu tržního odstupu. Diplomová práce analyzuje přístup vybrané nadnárodní společnosti k problematice převodních cen a navrhuje řešení pro vhodnější uchopení problematiky a nastavení převodních cen. Práce je rozdělena do dvou základních částí. První část uvádí legislativní a metodickou základnu převodních cen, zatímco druhá část se zaměřuje na samotné praktické zkoumání. Závěrem práce uvádí doporučení pro zkvalitnění přístupu k převodním cenám.
The diploma thesis is looking into the matter of transfer pricing issues of a selected multinational company. Transfer pricing has been a frequently discussed topic in recent years, mainly because it is a tool by which companies are able to optimize their tax base through tax planning and creative accounting performance. Companies are trying to allocate profits to countries with a lower tax burden, which causes reduction of the amount of payments flowing towards the state budget. Therefore, tax authorities when performing tax inspections focus on the transfer pricing approach and observe the recognition of the arm's length principle. The thesis analyzes the current transfer pricing approach of a selected multinational company and proposes a solution for a more appropriate approach of determining the transfer pricing policy for the future. The thesis is divided into two parts. The first part introduces the transfer pricing legislative and methodological basis, while the second part focuses on the practical research itself. In conclusion, the thesis provides recommendations for improving transfer pricing approach.
Description
Subject(s)
Převodní ceny, princip tržního odstupu, spojené osoby, nadnárodní společnosti, řízené transakce, Transfer pricing, arm's length principle, associated companies, multinational enterprises, controlled transactions
Citation
ISSN
ISBN