STUDIUM MORFOLOGIE NANOVLÁKEN A JEJICH NÁSLEDNÁ MODIFIKACE STŘÍBREM PRO APLIKACE V MIKROBIOLOGII

Abstract
Cílem této diplomové práce bylo vytvořit membránu z nanovláken pomocí elektrostatického zvlákňování, která by měla antimikrobiální schopnosti. Nejprve byl zvolen čistý polymer polyamid 6 pro jeho uniformitu vláken, u kterého byla zkoumána morfologie a vliv této morfologie pro průchodnost batkerií. Původním předpokladem bylo, že bakterie, které mají větší rozměry než póry v nanovlákenné membráně, touto membránou neprojdou. Vzhledem k tomu, že tato myšlenka nebyla potvrzena a bakterie membránou prošly, ikdyž jejich koncentrace ve filtrátu byla o jeden až tři řády nižší, byla navrhnuta nová nanovlákenná membrána modifikovaná dusičnanem stříbrným pro zlepšení antimikrobiálního účinku. Připravené nanovlákenné membrány byly analyzovány na průměr vláken, prodyšnost, velikost pórů a tloušťku. Byly také provedeny testy na velikost nanočástic, mikrobiologické testy, EDX analýza pro ověření přítomnosti stříbra a také emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro zjištění množství stříbra v připravených membránách. Připravené membrány s dusičnanem stříbrným neprokázaly velkou účinnost při filtracích, ale prokázaly antimikrobiální aktivitu v tekutém médiu a na ztuženém médiu, kdy byly vytvořeny zóny inhibice.
The aim of this thesis was to develop nanofibers membranes possessing antimicrobial properties. Polyamide 6 was chosen for its uniform fiber morphology. The effect of this morphology was examined for the penetration of bacteria. The original assumption was that bacteria that have larger dimensions than the pores in the nanofiber membrane will not pass through this membrane. Since this idea was not confirmed, although their concentration in the filtrate was one to three orders of magnitude lower, a new silver nitrate modified nanofiber membrane was designed to improve the antimicrobial effect. The prepared membranes were analyzed for breathability, nanoparticle size, pore size, microbiological tests, EDX analysis to verify the presence of silver, and inductively coupled plasma emission spectrometry to determine the amount of silver in the prepared membranes. The antimicrobial activity of nanofiber membranes with silver nitrate was demonstrated in the liquid phase on the agar growth medium, when zones of inhibition were created.
Description
Subject(s)
nanovlákna, nanočástice, antimikrobiální aktivita, stříbro, dusičnan stříbrný, nanofibers, nanoparticles, antimicrobial activity, silver, silver nitrate
Citation
ISSN
ISBN