Vzorování tkanin a jejich následná úprava

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na vytvoření designu tkaniny, na její utkání a na porovnánívlivu různých finálních úprav na fyzikální vlastnosti zkoušeného materiálu. Materiál bylzkoušen a vyhodnocen pomocí laboratorních metod přístupných na Fakultě textilní Technickéuniverzity v Liberci. Tkanina byla navržena v počítačové aplikaci EAT DesignScope victor avzorky byly vytvořeny na žakárském stroji s jehlovým zanašečem a šňůrovým brdemv několika skupinách. Dále byla tkanina rozřazena na základě použití různých materiálův útku, aplikací různých finálních úprav na hotovou tkaninu a jejich kombinací do několikaskupin. Jednotlivé finální úpravy byly provedeny technologiemi: praní, žehlení a fixace přirůzných teplotách. Pro širší aplikaci závěrů výzkumu by bylo nutné rozšířit datový soubor odalší materiály v osnově.
This bachelor's thesis focuses on designing and weaving of woven fabric. Also, on theevaluation of material's prosperities with use of laboratory methods used at Faculty of TextileTechnology, Technical University of Liberec. The fabric was design with the use of EAT -DesignScope victor, a computer application for creating design of woven fabric. The sampleswere created with a jacquard weaving machine with a needle sticker and a cord crown. Basedon different materials used in weft and different finishing the samples were ordered intoseveral groups. The technologies used for finishing were laundering, ironing and fixation atdifferent temperatures. For universal application off conclusion based on this bachelor's thesisit would be recommended to perform further experiments on larger set of data with focus onother materials in warp.
Description
Subject(s)
tkaní, tkanina, finální úpravy tkaniny, finální úpravy, weaving, woven fabric, finishing of woven fabric, final application
Citation
ISSN
ISBN