Sociální klima školní třídy na SOŠ

Abstract
Tématem bakalářské práce je sociální klima školní třídy na SOŠ. Práce přináší výsledky výzkumu zaměřeného na sociální klima, které se ve dvou třídách nachází. Práce je rozdělena na dvě části a to teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována odborné literatuře a objasňuje tedy základní pojmy, konkrétně se jedná o sociální klima a pojmy s ním související, dále definuje jednotlivé tvůrce klimatu, faktory, které klima utváří a také jakými způsoby je možné klima třídy měřit. Část praktická je následně zaměřena na samotný výzkum, který byl proveden ve dvou vybraných třídách na celkovém vzorku 32 respondentů, a to formou dotazníkového šetření. K výzkumu byl využit standardizovaný dotazník - Klima školní třídy, dotazník pro žáky, Jiří Mareš, Stanislav Ježek. Dotazník obsahuje 11 škál, z nichž je 7 povinných a 4 dobrovolné. K dotazníku je od autorů poskytnuta i příručka, na jejímž základě je provedeno vyhodnocení výzkumu.
The theme of this Bachelor Thesis is Social Climate of School Class at the Vocational Secondary School. The Thesis shows the results of research focused on social climate in two classes.The Thesis is divided into two parts - theoretical and practical. The theoretical part is devoted to the scientific literature and clarifies the basic ideas, namely social climate and related concepts. The piece of work also defines the individual climate makers, the factors that create the climate and the ways to mesure the climate. The practical part is then focused on the research itself, which was carried out in two particular classes on a total sample of 32 respondents, in the form of a questionnaire survey. There was used a standardized questionnaire for the research - School Class Climate, a Questionnaire for Pupils, Jiří Mareš, Stanislav Ježek. The questionnaire contains 11 scales, 7 of them are compulsory and 4 voluntary. Because a handbook written by the authors of the questionnaire is also provided, the research is evaluated according to it.
Description
Subject(s)
žák, učitel, klima třídy, školní třída, sociální klima školní třídy, střední integrovaná škola, výuka odborných předmětů, Pupil, Teacher, Class Climate, School Class, Social Classroom Climate, Integrated Upper Secondary School, Vocational Subjects Teaching
Citation
ISSN
ISBN