Architekt Josip Plečnik a jeho působení v Československu

Abstract
Práce se zabývá projekty Josipa Plečnika v Československu pro prezidenta T. G. Masaryka na Pražském Hradě a v Lánech. Dále se věnuje jeho sakrální tvorbě, převážně realizaci kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad. Text práce se opírá především o ideové zdroje a inspirace, které slovinského architekta při jeho tvorbě nejvíce ovlivnily. Práce je rozdělena do čtyř základních kapitol. Úvodní kapitola je zaměřena na historické pozadí doby, která je pro období tvorby Josipa Plečnika určující. Druhá část pak popisuje samotný život umělce. Ideovým zdrojům se práce věnuje ve třetí kapitole. Poslední čtvrtá kapitola je orientovaná na realizované stavby architekta nejprve v zahraničí a následně v Československu. Československá tvorba je rozdělena na tvorbu světskou, tedy tu pro prezidenta a sakrální.
The thesis deals with the architectural projects in Czechoslovakia made for president T. G. Masaryk at Prague Castle and Lány castle by Josip Plečnik. It is also focused to Plečnik's sacral creation, mainly the realization of Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně on the Jiří z Poděbrad's square in Prague district Vinohrady. The thesis is based primarily on the ideological sources and inspiration that has influenced the work of the Slovenian architect most.The text is divided into four main chapters. The introductory chapter focuses on the historical background of the decisive period for Josip Plečnik's production. The second part describes the life of the artist himself. Ideological resources are described in the third chapter. The last chapter deals with Plečnik's architectural work abroad and in Czechoslovakia. The work in Czechoslovakia is divided into secular works, which were for the president, and sacral works.
Description
Subject(s)
architektura, umění, kultura, Josip Plečnik, T. G. Masaryk, Praha, Československo, Slovinsko, Vídeň, Lublaň, Otto Wagner, Gottfried Semper, architecture, art, culture, Josip Plečnik, T. G. Masaryk, Prague, Czechoslovakia, Slovenia, Viena, Ljubljana, Otto Wagner, Gottfied Semper
Citation
ISSN
ISBN