Začlenění CLIL modulu do kurikula 2. stupně ZŠ

Abstract
Tato práce se zabývá výzkumem na téma metody CLIL nebo-li integrovanou výukou jazyka a obsahu. Základem práce je vývoj, implementace a uskutečnění CLIL modulového programu v rámci kurikula druhého stupně základní školy, konkrétně v předmětu občanská výchova. Výzkum nabízí podrobný popis experimentu od přípravné fáze konstrukce CLIL modulu až po fázi hodnocení výsledků práce žáků, kteří se experimentu účastnili. Cílem diplomové práce ovšem není pouze případová studie ale také zpráva o tom, jaký vliv měl CLIL modulový program na znalosti, jazykové dovednosti a motivaci zůčastněných žáků. Výzkum porovnával a statisticky analyzoval výsledky testů žáků, kteří se učili pomocí CLIL metody a žáků, kteří se stejný obsah učili v mateřsém jazyce. Dalším cílem práce bylo zjistit jaké názory a jaké zkušenosti mají učitelé druhého stupně základní školy s metodou CLIL. Průzkum byl uskutečněn pomocí rozhovorů a dotazníků. Výsledky, které byly zkromážděny během výzkumu a které jsou prezentovány v této práci se shodují s nálezy předešlých studií, které vypovídají o pozitivních výsledcích metody CLIL. Experiment ukázal, že implementace CLIL modulárního programu není příčinou horšího porozumění obsahu předmětu občanská výchova a že vede k rozvoji jazykových dovedností. Zůčastněným žákum i učitelům se výuka líbila a považovali ji za užitečnou. CLIL případová studie jež je objektem tohoto výzkumu poskytuje hodnotný zdroj informací a materiálů pro ostatní učitele praktikující CLIL. Poskytuje doporučení na základě zkušeností nabytých během experimentu a může být také odrazovým můstkem pro další výzkum na téma CLIL.
The Master thesis presents a research in the filed of Content Language Integrated Learning (CLIL) method. The core of the research was the development, implementation and execution of a CLIL modular programme into a lower-secondary school curriculum, specially into a subject of Civics. The thesis offers a detailed account of this experiment from the initial phases of constructing a model for CLIL to conducting an assessment to see the impact of the programme on the learners. However the aim of the research was not only the case study but the report is also focusing on the CLIL's influence on knowledge and skills as well as interest and motivation of the participating pupils. The study used comparison and statistical analysis of assessment tests completed by pupils who learnt by CLIL method and pupils who learnt the same content in their mother tongue. Further predetermined goal included a survey among lower-secondary teachers to see what their experience and opinions are on the CLIL method. Their responses were obtained during an interview or through a questionnaire. The findings gathered during the research and presented in this thesis are in agreement with previous CLIL studies which report on the positive outcomes of the CLIL method. The experiment showed that implementation of CLIL modular programme does not lead to worse understanding of Civics and that it leads to development of foreign language competence. Both pupils and teachers liked it and considered it useful. The presented case study constitutes a valuable source of information and materials for other CLIL practitioners and suggests topics for further research as well as recommendations formed on the basis of the experiment.
Description
Subject(s)
CLIL, obsah, cílový jazyk, hodnocení, motivace, implementace, CLIL modulový program, kurikulum, školní vzdělávací program, občanská výchova, CLIL, content, target language, assessment, motivation, implementation, CLIL modular programme, curriculum, School Educational Programme, Civics
Citation
ISSN
ISBN