Vznik národního podniku Preciosa v roce 1948

Abstract
Bakalářská práce podává celkový přehled o východiscích a souvislostechvzniku národního podniku Preciosa. V úvodu má práce za úkol čtenáře seznámits vývojem názorů na poválečné uspořádání hospodářství tak, jak se formovalyv londýnském exilu i v domácím odboji. Znárodnění je klíčovou otázkou, kde nanutnost jeho realizace existovala shoda mezi rozhodujícími politickými subjektyjak v exilu, tak domácím odboji. Rozdílné názory se projevovaly na šíři a rozsahu jednotlivých politických subjektů. Celý proces se odehrával v období poválečnéradikalizace a se zkušeností hospodářské krize let třicátých. Velmi podstatnouroli hrála otázka zásadní změny struktury obyvatelstva, jak z hlediskanárodnostního, tak postupně s probíhajícím znárodňováním i sociálního. Právněje tento proces zabezpečen sérií dekretů prezidenta republiky vydávaných v exilua následně v osvobozené republice do vzniku Prozatímního Národníhoshromáždění.Těžiště práce je v období let 1945-1949 a znárodňovací proces ve sklářstvína příkladu, který vede ke vzniku národního podniku Preciosa se sídlemv Jablonci nad Nisou. Jedná se téměř o modelový příklad se zastoupením prvkůvytváření národních správ, začlenění konfiskovaných, ale i již znárodněnýchpodniků do nového subjektu. Přiblížení podstatné role ústředního orgánuČeskoslovenských závodů sklářských, n. p. při organizování a řízení celéhoprocesu.
The bachelor thesis gives a general overview of the starting points andconnections of the establishment of the national enterprise Preciosa.The goal ofthis paper is to familiarize the reader with the evolution of opinions, both those ofCzechoslovak exiles in London as well as the domestic revolutionaries, on howto organize the economy in the post-war era (WWII). Nationalization was a keyissue, whose implementation hinged on a consensus between those politicaldecision-makers in exile and the domestic revolutionaries. The breadth andscope of the individual political entities reflected the differing views. The wholeprocess took place during the post-war radicalization and was based on theexperiences gained during the economic crisis of the 1930s. A very important rolewas played by the fundamental change in the structure of the population, both interms of nationality and social structures which were influenced by the ongoingeconomic nationalization process. Legally, this process was supported by aseries of decrees issued by the President of the Republic, who was in exile, andsubsequently by the Liberated Republic up until the Interim National Assemblywas established.This work focuses on the period between 1945 and 1949 and thenationalization process of the glassmaking industry, specifically using the casethat led to the establishment of the Preciosa National Enterprise based inJablonec nad Nisou. It is almost a model example that includes all the elementsof the establishment of national governance, including the incorporation ofconfiscated but already nationalized enterprises into a new entity. It details theessential role of the central body of the nationalized Czechoslovak glass factoriesin the organization and management of the whole process.
Description
Subject(s)
znárodnění, dekret, národní správa, majetková podstata, konfiskát, národnípodnik, sklo, mechanické brusírny, Preciosa, Jablonec nad Nisou, bižuterie, bižuterní průmysl, nationalization, decree, national administration, estate, property substance, confiscated, national enterprise, glass, mechanical grinding workschop, Preciosa, Jablonec nad Nisou, Jewellery, Jewellery Industry
Citation
ISSN
ISBN