Kulturní specifika při poskytování ošetřovatelské péče pacientům s židovským vyznáním

Abstract
Židé jsou jedním z velmi významných národů, které v historii nejčastěji migrovaly a jsou tak nejvíce rozšířené po celém světě. Bakalářská práce předkládá na modelu Joyce Newman Giger a Ruth Davidhizar aktuální poznatky o židovské kultuře a jejich specifikách při ošetřování pacienta vyznávajícího judaismus. Výzkumná část má prostřednictvím kvantitativního výzkumu za cíl zjistit, zda mají všeobecné sestry o judaismu potřebné znalosti a dokáží tak poskytovat kulturně kompetentní ošetřovatelskou péči. K získání informací je použito dotazníkové šetření. Výstupem bakalářské práce je článek připravený k publikaci v odborném periodiku.
Jews are one of the most important nations that have most often migrated in history and are widespread throughout the world. On the model of Joyce Newman Giger and Ruth Davidhizar, the bachelor thesis presents current knowledge about Jewish culture and specificities in the treatment of a patient practising Judaism. The aim of the research part is to find out by means of quantitative research whether nurses have the necessary knowledge about Judaism and thus can provide culturally competent nursing care. A questionnaire survey has been used to obtain the required information. The outcome of the bachelor thesis is an article prepared for publication in a professional periodical.
Description
Subject(s)
judaismus, Model kulturně ohleduplné a uzpůsobené péče, ošetřovatelská péče, transkulturní ošetřovatelství, judaism, Transcultural, Assessment model, nursing care, transcultural nursing
Citation
ISSN
ISBN