Příprava částic feritů zinku a kobaltu mikrovlnným ohřevem

Abstract
Význam magnetických nanočástic s dobou roste. Kromě klasických elektricko-opticko-magnetických aplikací se využívají i v lékařství pro diagnostiku či léčbu. Pro jemné ladění magnetických vlastností je třeba upravovat stechiometrický poměr obsahu kovů v produktu. Pro ověření rychlé přípravy organicky čistých magnetických částic byly koprecipitací následovanou mikrovlnným ohřevem připraveny Co-Zn-ferity v různých stechiometrických poměrech kovů. Byl studován vliv různých reakčních podmínek na produkt. Produkty byly charakterizovány ramanovou spektroskopií, SEM-EDX a diskovou centrifugou.
The importance of magnetic nanoparticles increases with time. In addition to classical elecetro-optical-magnetic applications, they are also used in medicine for diagnosis or treatment. To fine tune the magnetic properties, stoichiometric ratio of the metal content of the product needs to be adjusted. To verify the fast preparation of organically pure magnetic particles Co-Zn-ferrites were prepared in various stoichiometric metal ratios by coprecipitation followed by microwave heating. The effect of different reaction conditions on the product was studied. The products were characterized by Raman spectroscopy, SEMEDX and disk centrifuge.
Description
Subject(s)
ferity, metody přípravy, metody charakterizace, kobalto-zinko ferit, koprecipitace, mikrovlnný ohřev, ferrites, methods of synthesis methods of characterization, cobalt-zinc ferrit, co-precipitation, microwave heating
Citation
ISSN
ISBN