Použití jazyka R v ložiskovém inženýrství

Abstract
Cílem bakalářské práce Použití jazyka R v ložiskovém inženýrství je vytvoření webové aplikace umožňující analýzu dat měřených na podzemním zásobníku plynu Háje. Teoretická část práce je zaměřena na problematiku skladování plynu, vývoj skladování, důvody ke skladování a dále na konkrétní podzemní zásobník plynu Háje a metody použité pro analýzu dat včetně seznámení s jazykem R. Praktická část se poté věnuje popisu metod, použitých pro analýzu měřených dat, návrhu, specifikaci a implementaci aplikace a také vytvoření dokumentace pro uživatele. Aplikace pracuje s daty měřenými na zásobníku a počítá s nimi. Nejpodstatnější část spočívá v analýze vývoje tlaku. Výstupem aplikace jsou grafy a tabulky.
The aim of the bachelor thesis Use of R language at reservoir engineering is to create web application that can be used for analysis of the measured data at underground gas storage Háje. The teoretical part is dedicated to problematics of gas storage, history of storaging, reasons to storage and underground gas storage Háje and the methods used for data analysis and familiarization with R language. The practical part is dedicated to description of methods, that are used for data analysis, proposal, specification and implementation of application and creation of documentation for user. Application works with measured data and calculates with them. The most important part is the analysis of pressure development. The application's output are plots and data tables.
Description
Subject(s)
skladování plynu, podzemní zásobníky plynu, PZP Háje, jazyk R, Shiny, ložiskové inženýrství, gas storage, underground gas storage, PZP Háje, R language, Shiny, reservoir engineering
Citation
ISSN
ISBN