Vybraná ustanovení legislativy daně z přidané hodnoty v podnikatelské praxi

Abstract
Bakalářská práce je zaměřená na vybraná ustanovení legislativy daně z přidané hodnoty v podnikatelské praxi. V první části je řešena daň z přidané hodnoty v pohledu Evropské unie, je zde zmíněn proces harmonizace této daně a vize do budoucna. Dále následuje legislativní úprava DPH v prostředí České republiky se zaměřením na vývoj, inkaso a povinnosti plátce této daně. Okrajově je zde nastíněna problematika boje proti daňovým únikům. V další části jsou poznatky z teoretické části převedeny do části praktické, která ukazuje modelovou situaci, jaké úkony musí český plátce udělat během jednoho zdaňovacího období, v rámci kterého uskutečnil a přijal zdanitelná plnění, včetně situace, kdy chybně vyplnil údaje v kontrolním hlášení. V závěru práce je komparován rozdíl mezi vybranými ustanoveními zákona o DPH v českém a slovenském daňovém prostředí. Účelem této práce je zmapovat problematiku DPH a poukázat na některé povinnosti podnikatele, které musí v rámci své podnikatelské činnosti plnit.
The bachelor thesis is focused on selected provisions of legislation on value added tax (VAT) in business practice. The first part deals with value added tax from the European Union's point of view, the process of harmonizing this tax and vision for the future is mentioned. This is followed by the legislative regulation of VAT in the Czech Republic, focusing on the development, collection and obligations of the taxpayer. The issue of combating tax evasion is outlined here. In the next part, the findings from the theoretical part are transferred into the practical part, which shows the model situation, what the Czech taxpayer must do within one tax period in which he made and accepted taxable events, including the situation when he did not fill the data in the control report correctly. In the conclusion of this thesis, is compared the difference between selected provisions of the VAT law in the Czech and the Slovak tax environment. The purpose of this work is to describe the issue of VAT, and to point out some obligations of the entrepreneur that must be fulfilled within business activities.
Description
Subject(s)
Daň z přidané hodnoty, daňové přiznání, harmonizace, plátce daně, sazba daně, kontrolní hlášení, souhrnné hlášení, intrakomunitární plnění, Evropská unie, Value added tax, tax return, harmonization, taxable person, tax rate, VAT Control Statement, review of intracommunitary transactions, tax performance within the EU countries, European Union
Citation
ISSN
ISBN