Studium síťování želatiny

Abstract
Želatina je široce využívána v různých průmyslových odvětvích a nanovlákenné vrstvy z tohoto biopolymeru přitahují díky své biokompatibilitě velkou pozornost. Želatina je však ve vodě rozpustná, což představuje významná omezení. V této práci byl ověřen návrh, který se týká zesíťování nanovlákenné vrstvy želatiny s dendrimery pomocí kyseliny polyakrylové. Výsledky dokazují, že použitím kyseliny polyakrylové rozpuštěné v dioxanu lze snížení rozpustnosti nanovlákenné vrstvy docílit.
Gelatin is widely used by various industries and nanofibrous layers of this biopolymer have received considerable attention due to its biocompatibility. However, gelatin fibrous structures are water soluble which limit their application in aqueous mediums. This master thesis deals with the verification of proposal concerning cross-linking the nanofibrous layer of fish gelatin and dendrimers by polyacrylic acid. The results show that by using of polyacrylic acid dissolved in dioxane the solubility of the nanofibrous layer can be reduced.
Description
Subject(s)
želatina, kyselina polyakrylová, dendrimery, síťování, elektrostatické zvlákňování, gelatin, polyacrylic acid, dendrimers, cross-linking, electrospinning
Citation
ISSN
ISBN