Uplatnění riskmanagementu v procesu nákupu

Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na proces řízení rizik, jako součást projektového managementu. Teoretická východiska jsou aplikována do procesu nákupu v automobilové společnosti ŠKODA AUTO a.s. Oblast Nákupu zabezpečuje mimo jiné veškerý materiál pro výrobu vozů a na denní úrovni spolupracuje s dodavateli. Právě v dodavatelsko-odběratelském řetězci hrozí spousta rizik. V práci jsou vysvětleny stěžejní pojmy, jako jsou reaktivní a preventivní risk management, ratingové ohodnocení dodavatelů, strategie používané pro úspěšné řízení rizika a v neposlední řadě také proces insolvence. V práci jsou popsány dvě rizikové události, které výrazně ohrozily výrobu společnosti, z důvodu insolvence. Cílem bylo na základě těchto případových studií navrhnout optimalizaci procesu risk managementu, díky čemuž by mělo být v budoucnu snazší včas identifikovat rizika a minimalizovat jejich dopady na společnost. Optimalizací byla například úprava strategií, nebo zlepšení komunikace mezi nákupčím a risk manažerem.
This diploma thesis is focused on the risk management process as a part of the project management in the company Škoda Auto. The theoretical foundations are applied to the purchasing processes of this company. The purchasing department is responsible for all the materials and purchased parts used for the car production and it also deals with the suppliers on a daily basis. There are a lot of risks in the supply-chain. The keywords explained are reactive and preventive risk management, suppliers rating, applied strategies for successful risk management and insolvency process. In the thesis there are closely described two highly risky situations which have significantly endangered the company's production due to insolvency. The purpose of these case studies is to optimize the risk in the management process, to identify potential problems and to reduce their adverse impacts on the company. As an optimization model there are suggested adjusted strategies or communication improvement between the purchaser and the risk manager.
Description
Subject(s)
Dodavatel, insolvence, nákup, projektový management, rating, riziko, řízení rizika, strategie, ŠKODA AUTO as, Insolvence, Poject management, Purchase, Rating, Risk, Risk management, Suppliers, SKODA AUTO as, Strategy
Citation
ISSN
ISBN