Směnky a šeky v obchodní praxi

Abstract
Diplomová práce na téma Směnky a šeky v obchodní praxi se zabývá problematikou českého směnečného a šekového práva a praktickým využíváním směnek a šeků v obchodních vztazích. Nejprve jsou v předložené práci charakterizovány směnky a šeky jakožto cenné papíry, a to jak z právního, tak i z ekonomického pohledu. Následně jsou v práci blíže rozebrány směnky, jejich vývoj, charakteristika, druhy a náležitosti, účastníci šekových vztahů a šekové operace včetně šekového procesu. Dále jsou obdobným způsobem rozebrány i šeky. Další část práce je věnována směnkám a šekům v ekonomických vztazích, jejich srovnání a možnosti jejich využití v praxi. V závěrečné kapitole je analyzováno využití směnek v praxi, které zahrnuje dotazníkové šetření a vyvození nejčastějších problémů v šekové praxi a nastínění možností jejich řešení.
Thesis Bills and checks in business deals with issues of Czech law for bills of exchange and checks and with practical use of bills of exchange and checks in business relations. The thesis first characterises bills and checks as securities from both legal and economical point of view. Next, thesis deals with bills of exchange, their history, characteristics, types and requisites, as well as participants and transactions related to them including judicial proceedings. Next, checks are described in a similar way. Next part of the thesis is dedicated to bills and checks in business relations, their comparison and possibilities of their use in practice. The final chapter deals with an analysis of use of bills in practice, which involves a survey and drawing conclusions about most common problems concerning the use of bills in practice and also outlining their solutions.
Description
Subject(s)
Cenné papíry, směnky, šeky, směnečné vztahy, náležitosti směnek, směnečné operace, náležitosti šeků, šekové operace, praktické využití, dotazníkové šetření, Securities, bills, checks, check requisites, relations concerning checks, check related transactions, bill requisites, bill related transactions, practical use, survey
Citation
ISSN
ISBN