Podmínky pro podnikání v pohostinství v oblasti cestovního ruchu

Abstract
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnotit ekonomickou situaci penzionu a restaurace Kozí chlívek a zjistit, zda je tento podnik rentabilní. Zhodnocení bylo provedeno pomocí několika metod, které zkoumají vnitřní, vnější a konkurenční prostředí. Následně jsou porovnávány výnosy, které jsou rozděleny podle poskytovaného druhu služby na tržby z ubytování, provozování restaurace a poskytování wellness služeb. Data zobrazují výši získaných tržeb od července roku 2011 do konce roku 2017. V letech 2013 až 2017 jsou pak porovnány tržby s náklady. Díky tomuto srovnání je možné dojít k úsudku, že vybraný podnik dosahuje ziskovosti. V závěru je celkově zhodnocena ekonomická situace podniku a jsou také navrženy možnosti jak zvýšit výnosnost v mimosezónním období.
The main aim of the bachelor thesis is to evaluate the economic situation of the boarding house and restaurant Kozí chlívek and to find out if this business is profitable. The evaluation was done by using several methods that examine the internal, external and competitive surroundings. Subsequently, revenues divided by type of service are compared to revenues from accommodation, restaurant operation and wellness services. The data shows the amount of revenues earned from July 2011 to the end of 2017. In 2013 to 2017, sales are compared with costs. This comparison makes possible to conclude that the selected business is achieving profitability. In conclusion, the overall economic situation of the company is assessed and possibilities for increasing profitability in the off-season are also suggested.
Description
Subject(s)
Podnikání, stravovací služby, ubytovací služby, rentabilita, ekonomická situace, Entrepreneurship, catering services, accommodation services, profitability, economic situation
Citation
ISSN
ISBN