Analýza faktorů determinujících vývoj nezaměstnanosti v České republice s dopadem na podnikovou sféru

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce se věnuje struktuře nezaměstnanosti v České republice se zaměřením na období 2007-2017. Na základě dostupných údajů z Českého statistického úřadu a z Ministerstva práce a sociálních věcí o registrovaných uchazečích o zaměstnání je analyzována struktura nezaměstnanosti z pohledu pohlaví, věku, délky nezaměstnanosti, vzdělání a klasifikace zaměstnání CZ-ISCO a její změny v čase s cílem pokusit se identifikovat faktory podílející se na vývoji nezaměstnanosti jak na úrovni České republiky, tak i na úrovni vybraných krajů. Podrobněji se práce zabývá faktorem vzdělání a demografickým vývojem populace. Součástí práce je také pětiletý odhad vývoje populační skupiny ve věku 20 let až důchodový věk, která je považována za zdroj pracovní síly. V závěru práce je diskutován dopad současné nízké nezaměstnanosti na podnikovou sféru. Identifikovány jsou aktuálně nejvíce nedostatkové profese na trhu práce, ale také profese, o které je nejmenší zájem. V souvislosti s poklesem nezaměstnanosti v posledních třech letech je sledován růst průměrných hrubých mezd v ČR a v jednotlivých krajích. Meziroční nárůst mezd v roce 2017 je zhodnocen i z pohledu klasifikace ekonomických činností CZ-NACE.
This bachelor thesis deals with the structure of unemployment in the Czech Republic, focused on 2007-2017 period. Based on the available data published by the Czech Statistical Office and Ministry of Labour and Social Affairs, the structure of unemployment and its development with respect to sex, age, duration of unemployment, education and classification of occupations (CZ-ISCO) is analysed. The aim of this analysis is to try to identify factors affecting the unemployment development within the Czech Republic as well as the regions of choice. In more detail, this thesis treats the factor of education and the factor of demographic trends. Also part of this thesis is the development of the population group 20 years - retirement age, which is regarded as a labour force source. I tis predicted for the next five years. In conclusion, an impact of the current low unemployment rate on business sector is discussed. Also identified are the jobs that are currently most in demand. In the context of the unemployment decrease during the last three years, an increase of an average gross wage in the Czech republic as well as in its regions is observed.
Description
Subject(s)
nezaměstnanost, obecná míra nezaměstnanosti, podíl nezaměstnaných osob, regionální nezaměstnanost, struktura nezaměstnanosti, trh práce, Labor Market, Regional Unemployment, Structure of Unemployment, Unemployment, Unemployment rate
Citation
ISSN
ISBN