Aplikace kurzového zajištění podniku

Loading...
Thumbnail Image
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bakalářská práce, se zabývá problematikou zajištění kurzového rizika pomocízajišťovacích nástrojů. Toto téma je v této době aktuální, neboť ČNB ukončila své intervence v ovlivňování kurzu koruny vůči cizím měnám. V současné době je kurz české koruny vůči euru ponechán na volném trhu. Bakalářská práce má za cíl aplikaci zajišťovacího nástroje typu forward na případové studii společnosti Alfa s.r.o. a zhodnotit přínosy tohoto zajištění. Práce obsahuje teoretickou část popisující teoretická východiska k riziku, možnostem zajištění. Dále obsahuje praktickou část, ve které jsou uvedeny možné způsoby zajištění u společnosti, která se zabývá obchodováním v zahraničí a platby přijímá v zahraniční měně. V rámci případové studie je pak uveden konkrétní příklad aplikace zajišťovacího nástroje forward a jeho přínosu pro firmu.
The Bachelor thesis is dealing with the problematics of hedging of exchange rate risk using hedging tools. This topic is indeed current due to ČNB ending its interventions of influencing exchange rate of the Czech crown against foreign currencies. Currently, the exchange rate of Czech crown against euro is left in open market. The aim of the Bachelor thesis is the application of the hedging tool type forward on Alfa, s.r.o company's case study and to evaluate benefits of this hedging. The thesis contains a theoretic part describing theoretic way-outs to risk, hedging options. Further, it contains a practical part where are stated the possible ways of hedging at a company which is dealing with trading abroad and is accepting payments in foreign currency. A specific example of the application and benefit for a company of the hedging tool forward is stated within the case study.
Description
Subject(s)
Podnik, kurzové zajištění, kurzové riziko, mezinárodní obchod, forward, swap, opce, derivát, Company, hedging of exchange rate, exchange rate risk, international market, forward, swap, option, derivative
Citation
ISSN
ISBN