Paradigmatická změna financování vzdělávacího systému

Abstract
Předmětem této bakalářské práce je zkoumání současného financování vzdělávacího systému a návrh paradigmatické změny. Úvodní část, která se zabývá klíčovými pojmy pro tuto práci, slouží jako podklad pro praktickou část. Tyto pojmy jsou vzdělání, vzdělávání a jeho funkce, hodnoty vzdělávání, typy vědění, struktura školství v ČR a kvalita vzdělávání v ČR a ve světě. Zároveň je věnována pozornost financování regionálního školství a tomu, jak je české školství financováno a nefinancováno. Po této úvodní části je představen projekt EU peníze školám a je provedena jeho analýza s cílem získat možný příspěvek ke změně stávajícího financování, konkrétně v oblasti získávání dotací. Dále je provedena analýza konkrétního ekonomického subjektu, kterým je ZŠ a MŠ Stráž pod Ralskem, ohledně změny procesu získávání dotace. Předposlední část je věnována porovnání současného procesu žádosti o dotaci s projektem ,,EU peníze školám. Závěrečná část popisuje chyby současného systému a navrhuje možnou změnu.
The subject of this bachelor thesis is the study of the current financing of the educational system and the design of the paradigmatic change. The introductory part, which deals in general with the key concepts important for this work, serves as a basis for the practical part. These terms are the values, the structure, the types and the quality of education in the Czech Republic and in the world itself. The attention will be paid to the financing of regional education and how Czech education is financed and not funded as well. After this introductory part, the introduction of the EU project Money to Schools and its analysis will be carried out in order to obtain a possible contribution to the change in the current funding, specifically in the area of grant acquisition. An analysis of a particular economic entity, such as elementary school Stráž pod Ralskem, is being carried out, on the change of the grant acquisition process. The penultimate part is devoted to comparing the current process of applying for a grant with the EU project to schools. The final part discusses the errors of the current process and suggests a possible change.
Description
Subject(s)
Kvalita vzdělávání, hodnota vzdělávání, individuální potřeby škol, dotace, pravidla dotací, proces získávání dotace, Quality of education, value of education, individual needs of schools, subsidies, subsidy rules, grant acquisition process
Citation
ISSN
ISBN