Udržitelné podnikání v hotelnictví

Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku udržitelného podnikání hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev. Cílem práce je zhodnotit současný stav hotelu, porovnat jeho způsob řízení v oblasti udržitelného podnikání s jiným hotelem, konkrétně s hotelem Adria, a poukázat tak na rozdíly aplikovaných opatření v klasickém a ekologickém hotelu. V úvodní části je provedena rešerše literatury, která vymezuje pojmy spojené s udržitelným podnikáním a hotelnictvím. Tato kapitola věnuje svou pozornost zvláště pojmu ekologický hotel a certifikaci hotelů. Zabývá se také uplatňováním ekologického managementu, jeho principům a opatřením. Další část se zabývá zhodnocením využívání vybraných principů udržitelného podnikání v hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev v ekonomické, ekologické a sociální oblasti. Součástí je také provedená komparace hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev s hotelem Adria z hlediska oblastí spotřeby vody, energie, odpadů a dalších poskytovaných služeb. V závěrečné části je provedeno ekonomické zhodnocení zavedených opatření z hlediska udržitelného podnikání v hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev a shrnutí poznatků na základě zjištěných skutečností.
This bachelor thesis is focused on sustainable business of Clarion Grandhotel Zlatý Lev. The aim of the thesis is to evaluate the current state of this hotel and to compare its method of sustainable business management with hotel Adria. This thesis also points out the differences of applied measures in ordinary and ecological hotel. The introduction contains a literary research which defines the terms in connection with sustainable business and hotel industry. This chapter pays special attention to the so-called green hotel and hotel certification. It also deals with the application of environmental management, its principles and its measures. The next part deals with the evaluation of using selected principles of sustainable business in hotel Clarion Grandhotel Zlatý Lev in the economic, environmental and the social field. The comparison of Clarion Grandhotel Zlatý Lev with Adria hotel is also part of this bachelor thesis, especially it is related to the field of water consumption, energy consumption, waste and other provided services. The final part turns attention to the evaluation of the implemented measures with respect to sustainable business in Clarion Grandhotel Zlatý Lev and also to the summary of the findings based on discovered facts.
Description
Subject(s)
Ekologický hotel, ekologie, ekoznačení, hotelnictví, udržitelnost, úspory, Ecological hotel, ecology, eco-labelling, hotel industry, savings, sustainability
Citation
ISSN
ISBN