Motivace osob vykonávajících pěstounskou péči na přechodnou dobu

Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na formu náhradní rodinné péče pěstounskou péči na přechodnou dobu. Cílem diplomové práce je zjistit, jaké důvody vedly osoby poskytující pěstounskou péči na přechodnou dobu k jejich volbě a v čem spatřují pozitiva a negativa pěstounské péče na přechodnou dobu. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou popsány základní pojmy týkající se rodiny, forem náhradní rodinné péče, podrobněji je popsána pěstounská péče na přechodnou dobu, dále je zde vymezen pojem motivace a druhy motivů. Součástí praktické části je kvalitativní výzkum. Je použita metoda polostrukturovaného rozhovoru u osob vykonávajících pěstounskou péči na přechodnou dobu, následně kazuistika vybraného respondenta.
This master's thesis focuses on the temporary foster care. The aim of the thesis is to find out why people provide the temporary foster care and what positives and negatives of the temporary foster care they see. The thesis has two parts: the theoretical and the practical part. The theoretical part introduces basic notions of family and the forms of foster care. Furthermore it in detail describes temporary foster care and introduces the concepts of motivation and motives. The practical part presents the qualitative research. This research contains semi/structured conversations with people who provide temporary foster care and consequently a casuistry of a selected respondent.
Description
Subject(s)
rodina, motivace, pěstoun, pěstounská péče na přechodnou dobu, náhradní rodinná péče, family, motivation, foster, foster care for a temporary period, alternative family care
Citation
ISSN
ISBN