Projektové vyučování v matematice na 1. stupni ZŠ

Title Alternative:Project teaching of the mathematics in the first years of primary school
Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Diplomová práce představuje projekt, který spojuje poznatky z učiva matematiky a vlastivědy žáků 5. ročníků základní školy. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou vystiženy poznatky z děl renomovaných autorů a jiných materiálů (například Rámcově vzdělávacího plánu). V praktické části je připraven projekt obsahující soubor několika pracovních listů, které se skládají z části vlastivědné a matematické. Výsledkem projektu je vlastní mapa ČR. Práce shrnuje poznatky o projektu a o dětech, které jej vypracovávaly. Odpovědi dětí z dotazníku jsou zaznamenány do grafů. Diplomová práce je doplněna několika přílohami. Jsou to soubory vyplněných pracovních listů, dotazník, jehož pomocí je zjištěna úspěšnost tohoto projektu, a několik fotografií, jimiž je zdokumentována práce dětí.
A graduation theses presents a project, which connects knowledge of mathematics and geography of the fifth class pupils of the junior elementary school. The theses is divided in two parts. The first part is focused on theory. It covers theoretical knowledge published by prestigious authors, using as well other materials (e.g. Frame educational plan). In a practical part is prepared the project containing a set of several work lists. Each work list consists of geography and mathematics part. A produce of the project is an own map of the Czech Republic. The work summarises in this part knowledge about the project itself and about pupils who elaborated the project. Answers given by pupils in a questionaire were written down in graphs. The graduation theses is also supplied by several attachments which contain sets of filled work lists, the questionnaire used to find out accomplishment of the project as well as pictures showing pupil´s work on the project.
Description
katedra: KPV; přílohy: 1 CD; rozsah: 93s., 29s. příloh
Subject(s)
projektové a moderní vyučování, rámcový vzdělávací program, skupinová práce, matematika, vlastivěda, project and modern teaching, frame educational plan, cooperative work, mathematics, homeland study
Citation
ISSN
ISBN