Alternativní a augmentativní komunikace

Abstract
Bakalářská práce je věnována problematice alternativní a augmentativní komunikace. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy úzce související s tématem, zabývá se komunikací, narušenou komunikační schopností jako hlavním narušením a také jako symptomem, vlivem alternativní a augmentativní komunikace na vývoj řeči, jednotlivými typy alternativních a augmentativních komunikačních systémů podle jejich klasifikačních zařazení.V empirické části jsou zkoumány vlivy alternativní a augmentativní komunikace na vývoj řeči dítěte, vlivy na začlenění mezi vrstevníky, obavy rodičů a celkové přínosy z využívání této komunikace. Na základě získaných dat prostřednictvím dotazníkového a rozhovorového šetření, jsou navržena opatření, která by mohla rozšířit pozitivní vliv AAK na život člověka a jeho okolí a zároveň zlepšit přístup rodičů k této možnosti komunikace.
The bachelor thesis deals with alternative and augmentative communication. The theoretical part defines the key concepts closely related to this topic, deals with communication, impaired communication ability as a main disruption and also as a symptom, influence of the alternative and augmentative communication on a speech development, individual types of alternative and augmentative communication systems according to their classification.In the empirical part, the effects of alternative and augmentative communication on the development of the child's speech, effects on peer integration, parents' concerns and the overall benefits of using this communication are examined. Based on the data obtained through a questionnaire and during the interviews, measures that could enhance the positive impact of AAK on the humans' life and their surroundings while improving parents' access to this communication option are proposed.
Description
Subject(s)
Alternativní, augmentativní, komunikace, narušená komunikační schopnost, komunikační systémy, Alternative, augmentative, communication, impaired communication ability, communication systems
Citation
ISSN
ISBN