Pojetí náboženství u Sigmunda Freuda

Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá osobou Sigmunda Freuda v souvislosti s jeho pojetím náboženství. Vývoj jeho názorů o vzniku a účelu náboženství pro lidskou kulturu je sledován při analýze a následném porovnání jeho nejdůležitějších spisů Totem a tabu a Budoucnost jedné iluze. Pozornost je zaměřena na vznik totemismu a na Freudovo pojetí náboženství, jakožto lidské neurózy a iluze, přičemž je kladen důraz na jeho psychoanalytický způsob, kterým zkoumal náboženství. Text práce rovněž obsahuje kritickou reflexi Freudových teorií. V souvislosti s Freudovým negativním vztahem k náboženství jsou v práci představeny zásadní vlivy, které k těmto jeho úvahám vedly.
This bachelor thesis pursues Sigmund Freud and his approach to religion. The development of his opinions on origin and purpose of religion for human culture is studied in the analysis and subsequent comparison of his most significant works Totem and Taboo and The Future of an Illusion.The attention is paid to the birth of totemism and Freud's approach to religion as a human neurosis and an illusion with the emphasis on his psychoanalytical way of examining religion. The text of this thesis contains a critical inquiry into Freud's theories. In connection with Freud's negative relationship with religion this thesis introduces the crucial influences leading to his views.
Description
Subject(s)
Sigmund Freud, Náboženství, Psychoanalýza, Totemismus, Tabu, Neuróza, Iluze, Sigmund Freud, Religion, Psychoanalysis, Totemism, Taboo, Neurosis, Illusion
Citation
ISSN
ISBN