Přírodovědný projekt U rybníka pro děti předškolního věku

Abstract
Obsahem této práce je zpracování přírodovědného projektu, který zahrnuje výchovně vzdělávací činnosti přibližující dětem ekosystémem rybníku. Uvedené aktivity a činnosti mají za cíl nejen přiblížit dětem život u rybníka, ale také posílit jejich vztah k přírodě a vytvořit u nich citlivý přístup ke všemu živému.Teoretická část se zaobírá rozborem problematiky rybníků, jejich stručnou historií, ekosystémem, popisem a jejich využití v České republice. Dále se zabývá základními informacemi o sledovaném rybníku Špinka u Červeného Kostelce a environmentálním vzdělávání v českých mateřských školách v souvislosti s Rámcovým vzdělávacím programem předškolního vzdělávání.Výsledky práce zahrnují sezónní činnosti rozdělené do čtyř ročních období na podzim, zimu, jaro a léto. Tyto aktivity jsou zaměřené na seznámení a přiblížení života u rybníka, které je možné realizovat s dětmi jak v mateřské škole, tak přímo v terénu. Na konci práce v kapitole diskuze je ověření činností v praxi s dětmi z mateřské školy a následné zhodnocení.
The content of this work is an elaboration of a natural science project, which includes educational activities aimed at the children to approximate the ecosystem of the pond. These activities are not only aimed at bringing children closer to life at the pond, but also enhancing their relationship to nature and creating a sensitive approach to it. The theoretical part deals with the analysis of pond problems, their brief history, ecosystem, description and their use in the Czech Republic. It also deals with basic information about the monitored pond Špinka near Červený Kostelec and environmental education in Czech kindergartens in connection with the Framework Educational Program of Preschool Education.The results of the work include seasonal activities divided into four seasons autumn, winter, spring and summer. These activities are aimed at getting acquainted with the life of the pond, which can be realized with children both in kindergarten and in the field.At the end of the work in the discussion chapter is the verification of activities in practice with children from the kindergarten and subsequent evaluation.
Description
Subject(s)
rybník, ekosystém, přírodovědný projekt, environmentální vzdělávání, Rámcový vzdělávací program předškolního vzdělávání, mateřská škola, pond, ecosystem, educational pedagogical project, environmental education, Framework education program for pre-school education, kindergarten
Citation
ISSN
ISBN