Maskulinní a femininní prvky v oděvu

Title Alternative:MASCULINE AND FEMININE ELEMENTS IN CLOTHING
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
Research part of the thesis is focused on development of women´s and man clothes in twentieth century and analyse mutual blending of individual clothing elements. The thesis brings summary overview of shape development of chosen piece of clothing and it´s elements penetration between man and woman. Practical part is aimed to a specific unisex clothing. Is concerned with the structural methodology, cut solution to a chosen clothing and points to standardize methodologies. Furthermore it represents the mutual clothing element in illustrative drawing, which is displayed from the view of various social roles and is processed into a cut solution and is subsequently adjusted in paratigmatic way. In conclusion of the thesis findings and new knowledges, between lady´s and man clothes and cut solution, are summarized.
Rešeršní část diplomové práce je zaměřena na vývoj dámského a pánského oděvu ve 20. stol. a analyzuje vzájemné prolínání jednotlivých oděvních prvků. Práce přináší souhrnný přehled o tvarovém vývoji vybraného oděvu a prolínání jeho prvků mezi ženou a mužem. Praktická část je již zaměřena na konkrétní unisexový oděv. Zabývá se vývojem konstrukčních metodik, střihového řešení k vybranému oděvu a poukazuje na standardizované metodiky. Dále pak znázorňuje vybraný společný oděvní prvek v ilustrační kresbě, který je zobrazen z pohledu různých společenských funkcí a zpracován do střihového řešení a následně modelově úpraven. V závěru práce jsou shrnuty poznatky a nová zjištění mezi dámským a pánským oděvem a střihovým řešením.
Description
katedra: KOD; přílohy: CD ROM.; rozsah: 101 s.
Subject(s)
clothing history, clothing elemet, trousers, cut construction, historie odívání, oděvní prvek, kalhoty, střihová konstrukce
Citation
ISSN
ISBN