Environmentální značení na trhu v České republice

Title Alternative:Environmental Labeling on the Market in the Czech Republic
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis deals with environmental labeling on the market in the Czech Republic. Introduction explains the importance of ecolabeling and attitude of stakeholders to this instrument. The first chapter explains the position of the instrument in the construction of environmental policy and focuses on its characteristics. In the second chapter is an analysis of the situation on the ecolabeling market, the first part deals with ecolabeling demand and offer on the market in the Czech Republic and the second part focuses on the ecolabeling demand and offer on the accommodation services market. The third chapter focuses on the analysis of requirements, costs and benefits of ecolabeling for businesses providing accommodation services in addition to the overall analysis of the state of ecolabeling on the accommodation servises market. The fifth chapter presents evaluation of the current situation, development, and recommendations. In conclusion is a brief evaluation of the results.
Tato diplomová práce se zabývá environmentálním značením na trhu v České republice. Úvodem vysvětluje význam ekoznačení a postoj zainteresovaných skupin k tomuto nástroji. První kapitola objasňuje postavení tohoto nástroje v koncepci politiky životního prostředí a věnuje se blíže jeho charakteristikám. Ve druhé kapitole je provedena analýza situace na trhu ekoznačení, jejíž první část se věnuje poptávce a nabídce ekoznačení na trhu v České republice a část druhá se zaměřuje na poptávku a nabídku ekoznačení na trhu ubytovacích služeb. Třetí kapitola je zaměřena na analýzu požadavků, nákladů a přínosů plynoucích z ekoznačení pro podniky poskytující ubytovací služby a doplňuje tak celkovou analýzu stavu ekoznačení na trhu ubytovacích služeb. Pátá kapitola přináší zhodnocení stávající situace, vývoje a doporučení. V závěru je uvedeno stručné zhodnocení výsledků.
Description
katedra: KPE; přílohy: 1 CD ROM.; rozsah: 105 s. (130 000 znaků).
Subject(s)
accommodation services, ecolabel, environmentally friendly service, environmental labeling, voluntary instruments, dobrovolné nástroje, ekologicky šetrná služba, ekoznačka, environmentální značení, ubytovací služby
Citation
ISSN
ISBN