Rozbor vlastností souvisejících s komfortem materiálů pro sportovní oděvy

Title Alternative:Analysis of comfort properties of materials for sportswear
Loading...
Thumbnail Image
Date
2012
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Technická Univerzita v Liberci
Abstract
This thesis deals with comfort properties of textiles and it is focused in particular to materials for sportswear. Sportswear is a special category of clothes but it has not been one-purpose clothing for a long time. Sportswear has become common clothing for many people in their common life and because of this reason there are extreme requirements of properties of materials as well as requirements of beauty, comfort and perfect fit even during physical strain. How to imagine the concept of comfort and its classification and how to describe it by using proper quantity or how to compare it - is involved. The first chapter deals with the comfort properties of clothes in general and appropriate clothing according to climatic conditions. The description of selected measure equipments which are suitable for quantification of comfort properties of textiles is depicted in the second chapter. The third chapter consists of uncertainty of measurement, sensitivity of measure apparatuses and it also shows methods of statistical processing of measured quantities. Finally the forth chapter is dedicated to real measurement of samples and its evaluation. The main results are summarized in conclusion of the thesis.
Práce pojednává o komfortních vlastnostech textilií a je zaměřena především na materiály pro sportovní oblečení. Sportovní oblečení je specifickou kategorií oblečení, již dávno není jen jednoúčelovým oděvem pro sport. Pro mnoho lidí se stalo běžným oděvem v každodenním životě. Z toho důvodu jsou na materiály pro sportovní oblečení kladeny extrémní nároky, protože musí dobře vypadat, dokonale padnout a být pohodlné i při fyzické zátěži. O tom, co si představit pod pojmem pohodlí, a jak ho klasifikovat a pomocí jakých veličin popsat případně je porovnat, pojednává tato práce. První kapitola pojednává obecně o komfortních vlastnostech oblečení a o vhodném oblékání v závislosti na klimatických podmínkách. Druhá kapitola je zaměřena na popis vybraných měřících přístrojů, které umožní komfortní vlastnosti textilií kvantifikovat. Třetí kapitola popisuje nejistoty měření, citlivosti měřících přistrojů a ukazuje postupy jakým naměřená data statisticky zpracovávat. Konečně čtvrtá kapitola je věnována vlastnímu měření vzorků a vyhodnocení jejich parametrů. Hlavní výsledky práce jsou shrnuty v závěru.
Description
katedra: KTT; rozsah: 48 s.
Subject(s)
comfort textile properties, resistance of evaporation of a textile, water bar, water vapour permeability, mensuration uncertainty, komfortní vlastnosti textilií, výparný odpor, vodní sloupec, propustnost vodních par, nejistoty měření
Citation
ISSN
ISBN